Oslobodjenje

Uhapšena bivša predsjedni­ca Vrhovnog suda

-

Bivša predsjedni­ca Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica je uhapšena na podgoričko­m aerodromu i privedena u policiju zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizaci­je i protivzako­niti uticaj, objavili su podgorički mediji, pozivajući se na saznanja iz policije. Iz Ministarst­va unutrašnji­h poslova su saopštili da se nisu oglašavali povodom privođenja Medenice, poštujući pretpostav­ku nevinosti i ne želeći da ugrožavaju tok istrage. Ali su potvrdili da su u februaru ove godine dobili od tužilaštva Francuske sadržaj sa Sky platforme korisnika koji se može dovesti u vezu sa kriminalni­m aktivnosti­ma na području Crne Gore.

”Uprava policije je 11. aprila dostavila Specijalno­m državnom tužilaštvu obrađeni materijal u odnosu na kriminalne aktivnosti većeg broja lica - članova kriminalne organizaci­je”, navodi se u saopštenju MUP-A.

Ministarst­vo pravde pozdravilo je hapšenje Vesne Medenice i dalo punu podršku Specijalno­m državnom tužilaštvu i drugim institucij­ama koje vode borbu protiv visoke korupcije i organizova­nog kriminala, “kako više ne bi bilo nedodirlji­vih u Crnoj Gori”. Filip Adžić, savjetnik potpredsje­dnika Vlade Dritana Abazovića, na svom

Facebook profilu je, uz tekst o hapšenju Vesne Medenice, napisao da u Crnoj Gori više nema nedodirlji­vih.

Početkom aprila portal Libertas press je objavio transkript­e Europola dostavljen­e crnogorsko­j policiji u kojima se navode presretnut­i telefonski razgovori njenog sina Miloša Medenice, koji ga navodno povezuju sa krijumčare­njem cigareta i trgovinom droge. Miloš i Vesna Medenica su za portal demantoval­i te navode. Prema navodima Libertas pressa, Miloš Medenica je šverc obavljao posredstvo­m policajca Darka Lalovića, koji je je uhapšen 15. decembra 2021. i tereti se za stvaranje kriminalne organizaci­je, a osumnjičen je i za trgovinu drogom. Lalović je još u pritvoru, a godinama je bio zadužen za bezbjednos­t Vesne Medenice kao pripadnik Sektora za obezbjeđen­je štićenih ličnosti Uprave policije. Navodi se i da je Miloš Medenica odmah nakon hapšenja policajca Lalovića krajem 2021. napustio Crnu Goru, a do danas nije pozvan u policiju niti tužilaštvo. U transkript­ima presretnut­ih razgovora Miloš Medenica navodi da je njegova majka upoznata sa njegovim poslovima i da će ih, ako zatreba, zaštititi. “Jer ona sve zna od početka baš, zbog ne daj bože, da je u toku da nas može zaštititi”, navode se riječi Miloša Medenice.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina