Oslobodjenje

Smrtonosno rusko

Vlasti u zapadnim i južnim ukrajinski­m regijama Lavovu i Dnipropetr­ovsku izvijestil­e su o višestruki­m eksplozija­ma, a detonacije su odjekivale i u Kijevu

-

Najmanje šestero ljudi je ubijeno, a osmero ranjeno u raketnom napadu na zapadni ukrajinski grad Lavov jučer ujutro, izjavio je regionalni guverner Maksim Kozicki. Među mrtvima je i jedno dijete. Tri projektila su pogodila objekte vojne infrastruk­ture, rekao je, a jedan servis za zamjenu automobils­kih guma.

Šef ureda ukrajinsko­g predsjedni­ka rekaojedaj­e“počeladrug­afazarata”,u vezi s novim napadom Rusije na istoku Ukrajine. U ruskom granatiran­ju u Donjecku poginule su četiri osobe, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Masovni udari

objekata tokom noći, uključujuć­i pet komandnih centara, skladište goriva, tri skladišta streljiva te objekte u kojima su bili smješteni ukrajinski vojnici i vojna oprema.

Raketirani su položaji u harkivskoj, zaporiškoj, doneckoj i dnipropetr­ovskoj oblasti te u luci Mikolajiv, tvrdi rusko ministarst­vo odbrane.

Ruske snage ušle su u manji grad Kremina u istočnoj ukrajinsko­j regiji Lugansk, tvrde ukrajinski zvaničnici.

”Počele su ulične borbe. Evakuacija nije moguća”, rekao je na Telegramu Serhiy Haidai, guverner Luganske oblasti.

Naglasio je da su ruske snage ušle sa mnogo tenkova i oklopnih vozila te da su civili zarobljeni u gradu. Guverner je naveo da su dvije osobe poginule, a četiri ranjene u granatiran­ju grada Zolote, dodajući da je šest patrolnih policajaca ranjeno u gradu Lisičansku.

Ministarst­vo odbrane Rusije je saopćilo da ukrajinske specijalne službe planiraju granatirat­i pravoslavn­e crkve i hramove

Stanovnici regije Lugansk u istočnoj Ukrajini pozvani su na hitnu evakuaciju, javila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

- Sljedeća sedmica može biti teška. Ovo bi mogao biti posljednji put da još imamo priliku da vas spasimo, rekao je čelnik regionalne uprave Lugansk Sergej Gaidai.

Ruske snage usmjerene su na zauzimanje Luganska i Donjecka koji su dio Donbaske regije u istočnoj

 ?? / EPA ?? U Lavovu je uništen i servis za automobils­ke gume
/ EPA U Lavovu je uništen i servis za automobils­ke gume
 ?? ?? Ruski i bjeloruski vozači pokušavaju napustiti EU
Ruski i bjeloruski vozači pokušavaju napustiti EU

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina