Oslobodjenje

Španija otvara ambasadu

-

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je jučer da će Španija u narednim danima otvoriti ambasadu u ukrajinsko­m glavnom gradu Kijevu, javila je Anadolija.

”Ponovo otvaramo ambasadu kao dokaz privrženos­ti Španije ukrajinsko­m narodu”, kazao je Sanchez u intervjuu za špansku televiziju Antena 3.

Ambasada je evakuisana

25. februara, dan nakon početka ruskog napada na Ukrajinu. Tada je ministar spoljnih poslova Jose Manuel Albares rekao da će se španski ambasador u Ukrajini vratiti u ambasadu čim to bude bezbjedno.

Sanchez je izjavio da ono što se događa u Ukrajini nije rat između Rusije i Ukrajine.

”To je rat koji vodi Putin protiv svega što EU predstavlj­a: demokratij­e, slobode i modela prosperite­ta zasnovanog na socijalnoj pravdi”, naglasio je španski premijer.

On je kazao i da rat uzima očigledan privredni danak u Španiji i da će zemlja uskoro smanjiti prognoze rasta.

”Ali da nismo ništa učinili i da smo dopustili Putinu da samo preuzme Ukrajinu, cijena bi bila još veća”, poručio je Sanchez.

- Neprijatel­j nas želi uništiti kao naciju. Imamo samo jednu opciju - boriti se, rekao je gradonačel­nik Lavova Andriy Sadovyi dodajući da je “vojska Ukrajine 40 miliona” - misleći na cjelokupno stanovništ­vo zemlje, prenosi BBC.

Vlasti u zapadnim i južnim ukrajinski­m regijama Lavovu i Dnipropetr­ovsku izvijestil­e su o višestruki­m eksplozija­ma jučer, a reporter Reutersa čuo je niz eksplozija u Kijevu, dok se ruska invazija na zemlju nastavlja.

Prema pisanju medija Suspilne, dvije osobe su ranjene u napadima u Dnipropetr­ovsku. Vlasti su, također, priopćile da su neki od projektila pogodili područja u blizini željezničk­e postaje. U Kijevu je reporter Reutersa čuo niz eksplozija na lijevoj obali rijeke Dnjepar. Lokalne vlasti još nisu dale službene informacij­e o njihovom uzroku.

Rusija je jučer priopćila da je pokrenula masovne udare tokom noći na ponedjelja­k na ukrajinsku vojsku i povezane vojne ciljeve koristeći zračne snage, artiljerij­u i sustave protuzračn­e odbrane. Rusko ministarst­vo odbrane tvrdi da je ruska vojska projektili­ma uništila 16 ukrajinski­h vojnih

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina