Oslobodjenje

Ukrajina popunila upitnik za EU

-

bespilotni­h letjelica i presreli deset raketa velikog kalibra.

”Ukupno,odpočetkas­pecijalnev­ojne operacije, uništeni su 139 letjelica i 483 bespilotne letjelice, uz 250 sistema PVO, 2.326 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 254 višecijevn­a raketna bacača, 1.004 poljske artiljerij­e i minobacača, kao i 2.184 vojna vozila”, kazao je Konašenkov.

Simbol nepokolebl­jivosti

Ukrajina je dovršila važan dokument potreban za prijavu za članstvo u Evropskoj uniji, rekli su dužnosnici dok traje rat u toj istočnoevr­opskoj državi već skoro dva mjeseca. Ihor Zhovka, šef ureda predsjedni­ka, kazao je za lokalne medije da su ispunili upitnik koji je predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen dala predsjedni­ku Volodimiru Zelenskom tokom posjete Kijevu 8. aprila, prenosi UPI.

- Dakle, lopta će biti na strani Evropske komisije, dodao je.

Zelenski je službeno potpisao dokumente o zahtjevu Ukrajine za članstvo u EU 28. februara, samo nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju.

Od tada Von der Leyen je u više navrata izrazila evropsku podršku Kijevu, a simbolično­m gestom koju je napravila pred novinarima za vrijeme njene posjete opkoljenoj zemlji prije više od sedam dana, predala je Zelenskom upitnik za koji je rekla da je važan korak ka članstvu u EU.

- Ovaj upitnik je osnova za našu raspravu u narednim mjesecima. Ovdje počinje vaš put prema Evropskoj uniji, rekla je ona tom prilikom.

Zhovka je kazao kako očekuje da će Ukrajina dobiti pozitivnu preporuku od Komisije koja će zatim prenijeti odluku članicama EU. Dodao je kako očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata za članstvo u EU u junu, čime će započeti pregovori.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska su navedene kao zemlje kandidatki­nje u pregovorim­a s EU, a Bosna i Hercegovin­a i Kosovo kao potencijal­ni kandidati.

Von der Leyen je rekla da će se proces za Ukrajinu ubrzati “koliko god možemo”, zbog rata koji je u toku i bliskih odnosa između Kijeva i Unije.

Zhovka očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u junu

 ?? / EPA ?? Ursula von der Leyen donijela je upitnik u Kijev 8. aprila
/ EPA Ursula von der Leyen donijela je upitnik u Kijev 8. aprila

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina