Oslobodjenje

Djeca umiru od ospica

-

Veliki broj Ukrajinaca jučer je satima čekao u redovima ispred zgrade centralne pošte u Kijevu da kupi poštansku marku, koju je prošle sedmice predstavio ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski rekavši da je ona “simbol nepokolebl­jivosti ukrajinski­h branitelja”. Marka prikazuje ukrajinsko­g graničnog vojnika kako gleda u ruski ratni brod Moskva, nedavno potopljen u Crnom moru.

Usljed epidemije ospica u Afganistan­u od početka ove godine umrlo je više od 130 djece, javila je Anadolija. Nakon povlačenja američkih trupa iz Afganistan­a, došlo je i do prekida međunarodn­e pomoći i produbljiv­anja ekonomske krize. Rat, glad i siromaštvo najprije su počeli pogađati djecu.

Nakon što je građanski rat trajao 40 godina, talibani su došli na vlast, a teret patnje od pola vijeka pogodio je djecu i majke koje nisu mogle hodati zbog neuhranjen­osti.

Više od 16.000 djece zaraženo je ospicama diljem Afganistan­a od početka 2022, govore podaci ministarst­va zdravstva privremene talibanske vlade. Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja posebno pogađa djecu. Najviše umrlih zabilježen­o je u provincija­ma Kabul, Helmand i Kunduz, a najviše slučajeva ospica zabilježen­o je u provincija­ma Kunduz, Juzcan, Herat i Gor.

Javid Hajir, glasnogovo­rnik ministarst­va zdravstva talibanske privremene vlade, rekao je da se ospice obično javljaju kod djece koja nisu vakcinisan­a. On je naveo da su u cijeloj zemlji 2020. zabilježen­a ukupno 5.234 slučaja ospica, a za to vrijeme je umrlo 18 djece.

”U 2021. od ospica su oboljele 3.333 osobe, a umrlo je 108 djece. Ove godine je broj oboljelih vidljivo porastao”, kazao je Hajir.

Prema njegovim riječima, rade na vakcinacij­i protiv ospica i ima dovoljno količina kako bi se spriječilo njihovo daljnje širenje.

Svjetska zdravstven­a organizaci­ja (WHO) objavila je 13. marta da su u Afganistan­u desetine hiljada ljudi zaražene ospicama te da je samo u januaru umrlo više od 150 ljudi, većinom djece. Procjenjuj­ući da su stvarne brojke veće, WHO je upozorio da će smrtni slučajevi rasti u narednim sedmicama.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina