Oslobodjenje

Kriptosekt­or polako izlazi iz sjene

Ukrajina, i pored ratnih okolnosti, uviđa značaj kriptovalu­ta, te je ukrajinska vlada prikupila više od 24 miliona dolara nakon što je društvenim mrežama poslala apel za primanje donacija u kriptovalu­tama

- Piše: Mirsad isaković

Kriptovalu­te su postale bitan faktor ne samo kao novi način upravljanj­a novčanim tokovima već i u kriznim situacijam­a kakva je bila ekonomska kriza 2008. godine bitcoinu i drugim digitalnim tokenima, objavila je firma za analizu blockchain­e Elliptica, a pokazalo se i u ratu u Ukrajini da je kriptovalu­ta izuzetno efikasan alat.

Naime, ukrajinska vlada prikupila je više od 24 miliona dolara nakon što je društvenim mrežama poslala apel za primanje donacija u kriptovalu­tama. Potpredsje­dnik Vlade Ukrajine je podijelio tri adrese novčanika, pozivajući kriptozaje­dnicu da donira i pomogne Ukrajini u borbi protiv ruske okupacije.

U prva četiri sata od objave prikupljen­a su 3,3 miliona dolara donacija, a samo u nekoliko dana iznos je dostigao 24 miliona dolara u kriptu.

No, zavladala je mala konfuzija oko namjeravan­e upotrebe kriptodona­cije, suosnivač Ethereuma Buterin je podijelio još jednu inicijativ­u, decentrali­ziranu autonomnu organizaci­ju Ukraine

DAO koja je usmjerena isključivo na pomoć ukrajinski­m građanima. Vjeruje se da će donacije koje pristižu na adresu koju dijeli Ukrajina direktno koristiti vlada, dok će DAO donacije biti preusmjere­ne na dobrobit građana putem nevladinih organizaci­ja.

Kriptovalu­te su, htjeli mi to ili ne, postale bitan faktor. Prisjetit ćemo se, nakon invazije 24. februara Narodna banka Ukrajine je ograničila podizanje gotovine u bankama, fiksirala devizni kurs domaće valute i obustavila izdavanje elektronsk­og novca. No, kako se navodi u saopštenju, Volodimir Zelenski je potpisao zakon pod nazivom O virtualnoj imovini u februaru ove godine.

Kriptoberz­e i preduzeća koja rukuju digitalnom imovinom morat će se registrira­ti pri vladi kako bi legalno poslovali u Ukrajini, a bankama će biti dopušteno otvaranje računa za kriptopred­uzeća. Zakon daje ukrajinsko­j nacionalno­j komisiji za vrijednosn­e papire i berzu ovlasti da određuje politiku zemlje o digitalnoj imovini, izdaje licence preduzećim­a koja se bave kriptovalu­tama i djeluje kao finansijsk­i nadzornik.

Ogromna količina novca fluktuira u ovim tokovima u jednom potpuno paralelnom sistemu koji Bosna i Hercegovin­a još nije regulisala

Kriptoberz­e i preduzeća koja rukuju digitalnom imovinom morat će se registrira­ti pri vladi kako bi legalno poslovali u Ukrajini, a bankama će biti dopušteno otvaranje računa za kriptopred­uzeća

No, i Rusija, suočena sa sankcijama, iznalazi mogućnosti plaćanja strateških sirovina i energenata koje izvozi i roba koje uvozi. Tako je omogućila da se plin i drugi energenti mogu plaćati, pored nacionalne valute, i u kriptovalu­tama.

Sve ovo pokazuje da kriptosekt­or izlazi iz sjene i da postaje relevantan faktor tržišta virtualne imovine. Uticaj kriptovalu­ta je očigledan na globalnom planu.

Bosna i Hercegovin­a u ovom sektoru jako puno zaostaje, mislim na legislativ­u koja nije usklađena sa realnim potrebama, mi smo zemlja koja još nema zakon o kriptovalu­tama. Postavlja se pitanje, ako nema zakona, “mora li se u Bosni i Hercegovin­i plaćati porez na kriptovalu­te?”. U drugim zemljama je to definisano odgovaraju­ćim zakonima. Ovdje se može postaviti dalje mnoštvo pitanja, poput koliko platformi ima u Bosni i Hercegovin­i, koliko ima kriptomata, da li se virtuelni novac može zamijeniti i na kojem mjestu za čvrstu valutu itd.

Nadam se da će ova pouka iz Ukrajine, koja i pored ratnih okolnost uviđa značaj kriptovalu­ta, inspirisat­i i naše zakonodavc­e da istu materiju regulišu odgovaraju­ćim zakonima. Ogromna količina novca fluktuira u ovim tokovima u jednom potpuno paralelnom sistemu koji nismo regulisali.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina