Oslobodjenje

Žene u biznisu se n plašiti preuzimanj­a

- Piše: alema Pendek

Za drugi krug programa Ženska mentorska mreža pristiglo je 110 prijava za 50 učesnica

Ženska mentorska mreža je program koji za cilj ima pružanje stručne pomoći mladim poslovnim ženama na početku karijere kroz mentorsku podršku iskusnih menadžeric­a. Nakon uspješno završenog prvog ciklusa uskoro će uslijediti i drugi ciklus Ženske mentorske mreže. O ciljevima i planovima mreže razgovaral­i smo sa osnivačica­ma projekta Sanelom Pašić, predsjedni­com uprave Addiko Bank Sarajevo i Sabinom Softić, direktoric­om Deloitte BH.

Prema njihovim riječima, prvi krug programa Ženska mentorska mreža polučio je i više nego odlične rezultate.

Entuzijaza­m

- Kroz ankete koje smo realizoval­i, ali i kroz lične kontakte sa mentorima, dobili smo zaista izvrsne ocjene za prvi krug programa Ženska mentorska mreža. Entuzijaza­m koji smo imali prošle godine, ali i želje da napravimo kvalitetan iskorak kada je u pitanju osnaživanj­e žena, rezultiral­i su odličnim programom u prvom ciklusu. Postavili smo ljestvicu dosta visoko odmah na početku, koju ćemo nastojati održati kroz nove sadržaje u drugom ciklusu. Učesnice prvog ciklusa imale su izvanredno iskustvo, naučile dosta kroz program, ali i izgradile mrežu kontakata koja će im pomoći u budućem karijernom razvoju. Velika većina učesnica prvog kruga shvatila je ovaj program kao izvrsnu priliku i maksimalno je iskoristil­a, kazala nam je Pašić.

Prema riječima Sabine Softić, poslovne žene koje su učestvoval­e kao mentorice su, kako kažu, dobile nova znanja, nova poznanstva i spremnije su za poslovne izazove koji ih očekuju.

- Dosta ih je izrazilo želju da ostane u kontaktu sa drugim učesnicama i mentoricam­a kako bi nastavile sa razmjenom iskustava na šta smo jako ponosni. Upravo ovakva pozitivna reakcija nam je pokazala da ova priča zaslužuje dugoročnos­t, istakla je Softić.

Prije nekoliko dana završen je rok za prijave za drugi krug programa i trenutno su, kako kaže Pašić, u fazi selekcije i odabira mladih poslovnih žena koje će učestvovat­i u drugom ciklusu.

- Zaintereso­vanost je sudeći prema broju prijava ogromna. Imamo više od 110 prijava za oko 50 planiranih učesnica. Već smo krenuli sa intervjuim­a koji su eliminator­nog karaktera, nakon njih slijede dodatna testiranja, a sve kako bismo odabrali djevojke koje će najadekvat­nije iskoristit­i prednosti ovog programa, kazala je Pašić.

Softić je dodala kako je, s obzirom na veliki broj prijava, posebno raduje činjenica da u Bosni i Hercegovin­i postoji toliko mladih žena koje se žele usavršavat­i, učiti od iskusnijih i donositi promjene.

- Samim tim nam se potvrdilo još jednom da smo kreirali program od velikog značaja za mlade žene i da je kvalitet predavanja i svih aktivnosti prepoznat, naglasila je Softić.

Kada je riječ o onome što mlade žene poduzetnic­e najviše trebaju kada su na početku karijere, Pašić je istakla da ako je riječ o mladim ženama koje su na karijernoj prekretnic­i, onda je to podsticaj da se ne boje napredovan­ja i preuzimanj­a rizika u karijernim odlukama koje će im pomoći da rastu i razvijaju se.

- Želimo ih osvijestit­i da su jednako sposobne kao i muškarci, te da bez problema mogu odgovoriti izazovima koje novo radno mjesto donosi, da je u redu da imaju drugačije karakterne sposobnost­i za biznis koje u kombinacij­i sa onim koje ima muški spol jesu komplement­arne i vrlo korisne za svaki biznis. I konačno, želimo ih podstaći da razmišljaj­u kako izbalansir­ati različite uloge koje imaju u životu, odnosno privatni i poslovni angažman, poručila je Pašić.

- Gledajući iz moje perspektiv­e, rekla bih da je poslovnim ženama najpotrebn­ija podrška okoline, kao i ohrabrenje za preuzimanj­e određenih rizika. Tek nakon što je to prisutno, mogućnost ostvarenja uspjeha se povećava. Također, što više programa poput Ženske mentorske mreže je potrebno da žene mogu učiti direktno od drugih, već uspješnih žena i kroz iskustva i savjete drugih pronaći vlastiti put uspjeha, dodala je Softić.

Koncept Ženske mentorske mreže je pružanje stručne pomoći mladim poslovnim ženama na početku

Žene kroz ovaj program primarno dobijaju različita stručna znanja i vještine koje su im potrebne za dalje napredovan­je poput pregovaran­ja, etike i prodaje

karijere kroz mentorsku podršku iskusnih menadžeric­a. Mentorstvo je, kako je naglasila Softić, izuzetno važno za sve mlade ljude na početku karijere.

- Kroz mentorstvo i programe poput Ženske mentorske mreže dobijete direktan uvid u iskustva, greške i znanje već uspješnih ljudi. Svima je potreban motivator i neko ko će pružiti ohrabrenje za velike i važne korake u karijeri, a mentorstvo je upravo to - podrška, savjet i vjetar u leđa, pojasnila je Softić.

Sa njom se složila i Pašić, koja je istakla da je, prema istraživan­ju koje su prezentova­li u prvom krugu programa Ženske Mentorske mreže,

 ?? ?? Teško je reći šta će preovladat­i u budućnosti, tvrde iz CBBIH
Teško je reći šta će preovladat­i u budućnosti, tvrde iz CBBIH
 ?? ?? Sanela Pašić: Svakome je potreban motivator
Sanela Pašić: Svakome je potreban motivator
 ?? ?? Odlični su rezultati prvog ciklusa Ženske m
Odlični su rezultati prvog ciklusa Ženske m

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina