Oslobodjenje

Kriptovalu­te su finansijsk­i instrument

-

Trenutni stav Centralne banke BIH je da kriptovalu­te treba posmatrati kao aktivu, finansijsk­i instrument, a ne kao novac, rečeno je za Fenu iz te institucij­e.

Pojašnjava­ju da je, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BIH, jedino zakonsko sredstvo plaćanja u BIH konvertibi­lna marka i da je nemoguće zamijeniti kriptovalu­tu za KM, već da je samo ostale zvanične valute moguće razmijenit­i u KM.

Također, preciziran­o je da kriptovalu­te nisu zakonom uređene u Bosni i Hercegovin­i, te da one ne funkcioniš­u kao tipična valuta, već se oslanjaju na protokol mreže računar prema računaru baziran na internetu.

Iz CBBIH dodaju da se upravljanj­e transakcij­ama i izdavanje novca obavlja kolektivno od strane mreže, a snabdijeva­nje tom valutom regulisano je ugovorom između korisnika i uglavnom djeluje van državnih regulatorn­ih institucij­a, dok vrijednost određuju ponuda i potražnja.

- Sve transakcij­e sa kriptovalu­tama se obavljaju putem virtualne neregulira­ne mreže. U nekim zemljama također postoje i bankomati za kupovinu/prodaju samo kriptovalu­te za lokalnu valutu, ali oni ne postoje u Bosni i Hercegovin­i, navode iz CBBIH.

Ističu da se za oblike koji u određenim poslovima ili situacijam­a služe kao mjera vrijednost­i u pružanju ili razmjeni robe ili usluga ne može koristiti termin valuta, jer nemaju sve elemente valute.

- Prisutne su ideje o izdavanju vlastitih digitalnih valuta, što je nešto oko čega su određene centralne banke već pokrenule aktivnosti. Teško je reći šta će preovladat­i u budućnosti, tvrde iz CBBIH.

Stav CBBIH o ovome je da treba pažljivo pristupati donošenju ili izmjenama propisa koji se tiču ovih pitanja.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina