Oslobodjenje

Mljekari sa traktorima na ulicama Živinica

Protesti su izazvani raspodjelo­m 600.000 KM novčane podrške

- Vahidin Mujagić

Sa stotinjak traktora poljoprivr­ednici iz Živinica jučer su održali protestnu vožnju kroz grad. Razlog je raspodjela oko 600 hiljada KM novčane podrške od grada poljoprivr­ednicima.

Poticajne politike

Grad je ograničio sredstva na maksimalno 1.500 KM po jednom domaćinstv­u, dok poljoprivr­ednici, kako nam je kazao Eldin Glibanović, predsjedni­k grupacije proizvođač­a mlijeka TK-A, traže 200 KM po grlu. Živinički poljoprivr­ednici tvrde da u posljednji­h nekoliko godina sve teže opstaju.

- Najveći su problem poticajne politike. Mi koji proizvodim­o mlijeko i meso i na našu junicu imamo poticaj po novom zakonu 480 KM, a poticaj na uvoznu junicu je 1.500-2.000 KM. To samo po sebi sve govori, kazao je Aljo Mevkić, poljoprivr­ednik.

U Živinicama je registrova­no 30 obrta koji se bave profesiona­lno proizvodnj­om mlijeka i mesa. Prošle godine imali su 2.100 muznih grla s proizvodnj­om od šest miliona litara mlijeka. Krajem marta evidentira­no je 300 grla manje. Otkupna cijena mlijeka od proizvođač­a je već godinama od 50 pa do 60 feninga po litru. To je, tvrde mljekari, cijena koja stvara gubitke. Nikad težu situaciju u poljoprivr­edi uzrokuju visoke cijene đubriva, sjemena i repromater­ijala za sjetvu, a pogoršava je kašnjenje poticaja sa nivoa FBIH.

Glibanović ističe da su s obzirom na to da je polovina aprila trebali imati mnogo više sredstava na računima, a ušli su u sedmi mjesec dugovanja. Krajem marta poljoprivr­ednici su dobili od Vlade FBIH po 50 litara dizela za obrađeni hektar zemljišta, što smatraju važnom pomoći, ali daleko od dovoljne.

Vozanje

- Mi sa gorivom ne možemo ništa, jer ako nemamo novca da kupimo sjeme i đubrivo, mi možemo samo da se vozamo traktorima, kaže Glibanović.

Iako smo kontaktira­li i gradonačel­nika Živinica, on se nije javljao na telefon, a poljoprivr­ednici su novi protest najavili za sedam dana.

Naredne godine ako sve ovako ostane, pola poljoprivr­ednih proizvođač­a će se morati zatvoriti, kaže Suljo Smajić

 ?? ?? Nikad teža situacija u poljoprivr­edi natjerala je mljekare na proteste
Nikad teža situacija u poljoprivr­edi natjerala je mljekare na proteste
 ?? ?? entorske mreže
entorske mreže

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina