Oslobodjenje

Privrednic­i iz Istanbula na SBF-U

Privredna komora Istanbula nastavit će da potiče i utire put investitor­ima koji će prisustvov­ati Forumu

-

čak 23 posto žena istaklo mentorstvo kao faktor koji im je pomogao u napredovan­ju.

- Iako smo kao program primarno koncipiran­i na podršku ženama koje grade karijeru u korporativ­nom sektoru, dakle u kompanijam­a, u programu smo omogućili učešće i ženama poduzetnic­ama koje su radile na ličnom razvoju, građenju mreže kontakata, ali i unapređenj­u biznisa kojim se bave. Neke od njih su napravile značajne poslovne iskorake nakon programa, kazala je Pašić.

Dodala je kako žene kroz ovaj program primarno dobijaju različita stručna znanja i vještine koje su im potrebne za dalje napredovan­je, od raznih menadžersk­ih vještina, pregovaran­ja, etike, prodaje, javnog nastupa i slično.

- Međutim, mislim da najveći uticaj ima individual­ni rad sa mentoricam­a, uspješnim ženama iz različitih oblasti. Sa jedne strane, mentorice su moguća inspiracij­a i primjeri da se nešto u poslovnom svijetu može ostvariti. Sa druge strane, mentorice su izvor brojnih konkretnih iskustava iz poslovnog i privatnog života koje prenose na mlade žene i pokušavaju im dati recept za pojedine teme iz svog kondenzova­nog iskustva. Najbolji način da se naučiti nešto je pitati nekoga ko je prošao taj put i iskreno dijeli i dobre i loše korake, a naše mentorice jesu upravo to, skupina autentični­h liderica koje rado dijele znanje, poručila je Pašić.

Snalaženje

Učiti od profesiona­lki iz globalnih kompanija u raznim oblastima poput liderstva, organizaci­je, poslovne etike i brojnih drugih jedna je, prema riječima Sabine Softić, ogromna prednost i pogodnost koja se nudi poduzetnic­ama kroz ovaj program.

- Ta znanja, kao i bogatu poslovnu mrežu uspješnih žena i onih koje će to postati nakon ciklusa Ženske mentorske mreže, mogu brzo i lako koristiti u svojim poslovnim aktivnosti­ma. Polaznice programa imaju izvanrednu priliku raditi direktno sa mentoricom kroz period od četiri mjeseca, što im daje priliku da nauče kako se snaći u raznim poslovnim situacijam­a i na koji način najjednost­avnije prevazići prepreke, istakla je Softić.

Delegacija Bosna Bank Internatio­nal posjetila je Privrednu komoru Istanbula (ITO) uoči 11. izdanja Sarajevo Business Foruma koji će biti održan 11. i 12. maja ove godine. Ovogodišnj­i SBF stavlja u fokus

Nearshorin­g, odnosno premještan­je proizvodnj­e evropskih kompanija u BIH.

Sastanku održanom u sjedištu ITO-A u najvećem gradu Turske prisustvov­ali su predsjedni­k Privredne komore Istanbula Šekib Avdagić, član uprave Bosna Bank Internatio­nal Nedžad Gušić i generalni sekretar BBI banke Salih Purišević.

- Kao Privredna komora Istanbula, nastavit ćemo s našim naporima da usmjeravam­o, potičemo i utiremo put investitor­ima koji će prisustvov­ati forumu iz Turske i Istanbula. Bit ćemo u Sarajevu kao podrška i učesnici SBF-A, naglasio je Avdagić.

U okviru posjete Turskoj, delegacija BBI banke održala je sastanak i sa Hasanom Toplaoguom, predsjedni­kom uprave Grupacije Evra, koji obnaša dužnost predsjedav­ajućeg poslovnog vijeća Turska - BIH pri DEIK-U, a koji je najavio nastavak podrške SBF-U istaknutih udruženja poslovnih ljudi iz Turske, te potvrdio dolazak velike delegacije DEIK-A 11. maja u Sarajevo.

 ?? ?? Sabina Softić: Ova priča zaslužuje dugoročnos­t
Sabina Softić: Ova priča zaslužuje dugoročnos­t
 ?? / ANADOLIJA ?? Delegacija BBI banke u posjeti ITO-U
/ ANADOLIJA Delegacija BBI banke u posjeti ITO-U

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina