Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju Njujorške berze u ponedjelja­k cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 98,26 USD.

Početkom sedmice cijena nafte je smanjena pod uticajem vijesti o oslobađanj­u strateških rezervi nafte od SAD-A i zemalja saradnica, ali i zbog vijesti o širenju koronaviru­sa u Kini. Već narednog dana cijena je započela tendenciju rasta koja je zadržana do kraja sedmice. U utorak je cijena rasla zbog smanjene zabrinutos­ti oko tražnje u Kini. Sredinom sedmice su pojačane neizvjesno­sti oko snabdijeva­nja ovim energentom, nakon što je Moskva saopštila da su pregovori sa Ukrajinom zapali u ćorsokak, a što je u konačnici podstaklo njen rast. U četvrtak je cijena nastavila da raste, treći dan zaredom, nakon što su investitor­i percipiral­i globalni deficit u opskrbi ovim energentom, potencijal­nu zabranu uvoza ruske nafte u EU.

EIA očekuje da će cijena nafte u II kvartalu u prosjeku iznositi 108 USD po barelu, dok bi prosječna cijena u 2023. godini mogla biti 102 USD po barelu, što je niže u odnosu na prethodna očekivanja koja su prognozira­la cijenu od 117 USD po barelu u 2023.

Na zatvaranju tržišta u četvrtak (u petak je tržište bilo zatvoreno) cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 106,95 USD, te je na sedmičnom nivou zabilježen rast od 8,84 posto.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.947,54 USD.

Ukoliko se posmatra kretanje cijene zlata tokom protekle sedmice, uočava se blagi rast cijene bez značajniji­h volatilnos­ti u kretanju cijene. Početkom sedmice cijena je zabilježil­a blagi pad pod uticajem globalnog rasta prinosa i snažnog USDA. Narednog dana cijena je imala tendenciju rasta, te se našla blizu najviših nivoa zabilježen­ih u posljednje četiri sedmice. Također, nastavak ratnih dejstava u Ukrajini i dalje ima snažan efekat po cijenu zlata. Sredinom sedmice cijena zlata je nastavila sa rastom. Iako inflacija u SAD-U nije bilježila veći rast od očekivanog, zlato je i dalje nastavilo da održava visoku cijenu. U četvrtak je cijena smanjena pod uticajem aprecijaci­je USD-A i rasta prinosa nakon sjednice ECB-A. Na cijenu zlata uticaj imaju i očekivanja investitor­a oko rasta kamatnih stopa, očekivanog rasta inflacije i krize u Ukrajini.

Cijena je do kraja sedmice nastavila sa rastom, te je dostigla najveći nivo u posljednji­h pet sedmica uglavnom zbog ratnih dejstava u Ukrajini, rasta inflacije, kao i rizika recesije u SAD-U.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.978,24 USD. Na sedmičnom nivou zabilježen je rast cijene od 1,58 posto.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina