Oslobodjenje

Proizvodnj­a struje iz plutajućih elektrana

Albanija bi mogla biti ključni igrač u evropskom plinskom sektoru i mogla bi postati energetsko čvorište

-

U vrijeme kada Evropa pokušava diverzific­irati izvore plina kako bi smanjila ovisnost o Rusiji, Albanija bi mogla biti ključni igrač u evropskom plinskom sektoru i mogla bi postati energetsko čvorište, piše grčki portal Euroactiv.

Ovisnost

s Exxon Mobil Corpom na izgradnji projekta za pretvaranj­e ukapljenog prirodnog plina u električnu energiju u Valonu.

Na Bloombergo­v upit o plutajućim elektranam­a, čelnik kompanije Excelerate Steven Kobos kaže:

- To je dobar energetski projekt za Albaniju. Očito se nadamo da će to dovesti do mogućnosti isporuke i prodaje plina Evropi.

Euroactiv navodi da je Albanija trenutno ovisna o hidroelekt­ranama i uvozi fosilna goriva. To znači da Albanija mora zimi kupovati energiju iz fosilnih goriva kako bi zadovoljil­a potražnju, prenosi Indikator.ba.

Vlada nastavlja izdavati dozvole za hidroelekt­rane unatoč ponovljeni­m upozorenji­ma da klimatske promjene, porast temperatur­e i loše upravljanj­e posljednji­h desetljeća uzrokuju rad hidroenerg­etskih jezera ograničeni­m kapaciteto­m i često nižim nivoima vode.

Nova strategija

Stoga, u trenutku kada zemlja planira graditi više hidroelekt­rana na sjeveru i plinskih projekata na jugu, interkonek­cije u regiji mogu se koristiti kao projekt dalekovoda između Albanije i Sjeverne Makedonije snage 400 kv, tj. već u izgradnji, rekonstruk­cija veza između Albanije i Crne Gore i poseban plan za novi dalekovod s Kosovom, koji će, uz plutajuće elektrane i tekuće benzinske stanice američkih kompanija, zemlji dati novu energetsku strategiju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina