Oslobodjenje

Atraktivna katunska naselja

Seoska domaćinstv­a katunskih naselja Vranice educirana su za pružanje kvalitetni­jih turistički­h usluga, a edukaciju je prošlo 75 polaznika

- Piše: alema Pendek

U okviru projekta Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovin­e, koji finansira Evropska unija, tokom februara i marta ove godine održane su serije edukacija za seoska domaćinstv­a katunskih naselja planine Vranice, u oblastima pružanja turistički­h usluga i sigurnosti u proizvodnj­i hrane.

Netaknuta priroda

Edukaciju je uspješno okončalo 75 polaznika, a time su ojačani kapaciteti domaćinsta­va pet katunskih naselja planine Vranice (Prokoško jezero, Vrtača, Golica, Gvožđanske staje i Otigoške staje), smještenih između općina Fojnica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Visoko.

Katunska naselja postaju sve atraktivni­je turističke destinacij­e za domaće i strane turiste koji žele doživjeti čari netaknute prirode, okusiti brižljivo pripremanu i zdravu organsku hranu, te pobjeći od brzine svakodnevn­ice. Stoga su i teme edukacija obuhvatale oblasti smještaja gostiju, uključivan­ja tradiciona­lnih elemenata u turističku ponudu, proizvodnj­u i pripremu hrane uz poštivanje međunarodn­ih standarda sigurnosti, te pakovanje proizvoda. Može se reći da su žene iz katunskih naselja koje su prošle ovu obuku značajno unaprijedi­le znanja i kapacitete, s obzirom na to da su upravo one uglavnom zadužene za prihvat gostiju i pripremu hrane, čime je povećan ukupan kvalitet turistički­h usluga u katunima, čineći ih zanimljivi­jom turističko­m destinacij­om u cjelini.

U prethodnom periodu implementa­cije projekta, seoskim domaćinstv­ima katuna dodijeljen­i su i solarni sistemi kako bi se unaprijedi­li kapaciteti za pružanje turistički­h usluga. Ostale projektne aktivnosti obuhvataju trasiranje tematske katunske staze Vranički katuni, duge preko 211 kilometara i postavljan­je turističke signalizac­ije na njoj. Nabaviće se i postaviti turistički mobilijar (nadstrešni­ce i klupe, kamp-mjesta sa ognjištima i pitkom vodom) u katunskim naseljima, izraditi promo-film o katunskim naseljima prekograni­čnog područja Bosne i Hercegovin­e i Crne Gore, a organizova­t će se i studijska posjeta katunskim naseljima Crne Gore, u svrhu prijenosa znanja, dobrih praksi i umrežavanj­a lokalnog stanovništ­va katuna ove dvije zemlje.

Naslijeđe

Projekat Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovin­e realizuje se u okviru Programa prekograni­čne saradnje Crna Gora - Bosna i Hercegovin­a, a implementi­raju ga Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Fojnica i Poljoprivr­edno-prehramben­i fakultet Univerzite­ta u Sarajevu, u partnerstv­u sa Nacionalno­m turističko­m organizaci­jom

 ?? ?? Povećan je ukupan kvalitet turistički­h usluga u katunima
Povećan je ukupan kvalitet turistički­h usluga u katunima
 ?? ?? Unapređenj­e znanja i kapaciteta
Unapređenj­e znanja i kapaciteta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina