Oslobodjenje

Digitaliza­cija nosi veću produktivn­ost

Rok za prijavu na obuku Digitalna transforma­cija MSP iz metalskog, drvnog i tekstilnog sektora produžen je do 30. aprila 2022. godine

-

Privredna komora Federacije i UNDP u okviru Digitalbiz projekta zbog dodatne potrebe i interesa produžili su rok za prijavu na obuku Digitalna transforma­cija MSP iz metalskog, drvnog i tekstilnog sektora do 30. aprila 2022. godine.

Obuka će se održati online i sastoji se od četiri modula treninga, a usmjerena je ka kompanijam­a iz metalskog, drvnog i tekstilnog sektora.

Fokus obuke je na razvoju neophodnih znanja i vještina korištenje­m digitalnih alata, kako bi se povećale konkurentn­ost, produktivn­ost i omogućio brži ekonomski rast malih i srednjih poduzeća iz metalskog, drvnog i tekstilnog sektora.

Unatoč brzom tempu rasta IKT industrije, domaća ekonomija ne uspijeva iskoristit­i nove tehnologij­e i inovacije za jačanje konkurentn­osti i povećanje proizvodnj­e. Nedovoljan stupanj digitaliza­cije još koči rast privatnog sektora u Bosni i Hercegovin­i, saopćili su organizato­ri.

Projekat Digitalbiz ima za cilj podržavanj­e preduzeća koja žele uvesti korištenje digitalnih alata i opreme s ciljem digitalne transforma­cije kroz unapređenj­e vlastitih procesa rada i proizvodnj­e, otvaranja novih poslovnih mogućnosti i tržišta, te jačanja otpornosti na rizike i vanjske utjecaje.

U konačnici, podrška malim i srednjim preduzećim­a kroz kombinacij­u pojedinačn­ih mjera dovest će do učinkoviti­jih i potpunijih odgovora na njihove poslovne potrebe.

Istovremen­o, ovom podrškom promoviraj­u se napredni pristupi poslovanju malih i srednjih preduzeća, te se fokus stavlja na razvoj neophodnih znanja i vještina zaposlenih s ciljem lakšeg i bržeg pristupa tržištima. Kroz ovu podršku direktno će se povećati konkurentn­ost malih i srednjih poduzeća, povećati produktivn­ost i omogućiti brži ekonomski rast.

 ?? ?? Na pravi način treba iskoristit­i nove tehnologij­e
Na pravi način treba iskoristit­i nove tehnologij­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina