Oslobodjenje

Za besplatna sjemena prijavilo se 1.200 građana

Privrednik Emir Hubjer svim sugrađanim­a koji nisu u mogućnosti da kupe ponudio je besplatna sjemena

- Alema Pendek

Situacija u BIH danas je takva da se s jedne strane vlast busa u prsa i ponosno iznosi brojke koje planira uložiti u poljoprivr­edu te poziva same građane da što više površina zasiju, a s druge imamo ljude koji su uzeli stvari u svoje ruke jer ne žele i ne mogu da čekaju državu.

Privreda na koljenima

Jedan od njih je Emir Hubjer, privrednik iz Goražda koji je široj javnosti postao poznat ovog proljeća akcijom u kojoj je pozvao sve koji žele da siju, a ne mogu da nabave materijal, da dođu u njegovu firmu i sjemena će dobiti besplatno.

- Gledajući na situaciju u BIH iz jedne uređene države kakva je Njemačka, primijetio sam da je naša poljoprivr­eda takoreći na koljenima. Također sam vidio kako se savremene svjetske države ponašaju u vremenu kakvo je trenutno, kakvi se projekti i mjere provode, odnosno kako se odnose prema svojim građanima. Zbog svega toga sam odlučio da budem jedna mrva, jedna kuglica koja bi napravila lavinu koja bi uključila i pokrenula svoj narod. Tako sam napravio javni oglas u kojem sam pozvao sve da se jave, jer mi kao firma nudimo sjemena, sadni materijal i repromater­ijal za poljoprivr­edu. Odlučio sam da takoreći izađem narodu ususret od sjetve do žetve, odaziv naroda je bio odličan i u tri dana imali smo više od 450 prijavljen­ih domaćinsta­va, a već sada taj broj prelazi 1.200 zaintereso­vanih građana, kazao je u razgovoru za O kanal i Oslobođenj­e Hubjer.

Dodao je kako je na vrijeme uvidio kakva će biti situacija sa sjemenima i repromater­ijalom zbog stanja u Ukrajini, on je, kako kaže, na vrijeme poručio sadni materijal, jer “primijetio sam da i velike zemlje rade na tome, naručuju svega, jer postoji mogućnost nestašice”.

Hubjer već godinama živi na relaciji BIH - Njemačka. U Njemačkoj također ima svoju firmu, ali je, kako je istakao, želio da zarađeni novac uloži prvenstven­o u rodnu zemlju.

- Htio sam da svoju familiju i sebe vežem za svoju državu, ali i da budem društveno koristan, da zarađeni novac ulažem u svoju državu, da zaposlim ljude. Tako je došlo do ideje da pokrenem biznis u BIH i trenutno u Goraždu imam dva objekta, a planiram se uskoro i širiti, istakao je Hubjer.

Kriza izazvana pandemijom koronaviru­sa, pa nakon toga ratom u Ukrajini ostavila je posljedice na cijeli svijet.

- Nema zemlje koja je ostala imunu na krizu, samo su neke države bolje upućene u sve to, ne sliježu samo ramenima, nego su se bolje pripremile za ovakve situacije, one jednostavn­o gledaju dugoročno. Moramo biti svjesni da ova kriza nažalost neće tako brzo proći, nema rata koji je završio za mjesec ili dva, stoga trebamo raditi

Krizu bismo trebali shvatiti kao signal šta bi nam se moglo desiti ako ostanemo uspavani, kaže Hubjer

i spremiti se što se kaže za najgore, naglasio je Hubjer.

Prema njegovim riječima, inflacija je pogodila i Njemačku te su najveća poskupljen­ja kod proizvoda iz prehramben­e industrije.

- Ograničena je kupovina po jednoj osobi, te se ne može desiti da neko kupi 20 litara ulja ili ne znam ti koliko kg brašna, tačno se zna koliko ko može uzeti,anapravlje­nisuplanov­idasevidi koliko se čega može i nabaviti kako ne bi došlo ni do nestašica, ali ni do bacanja hrane, kazao je Hubjer.

Kad je u pitanju bh. privreda, on je naveo kako je veća produktivn­ost dobro rješenje za bh. privredu.

- Moramo konačno postati svjesni da BIH ima brojne blagodati i potencijal­e, tu je nekoliko grana privrede koje moramo mnogo bolje znati iskoristit­i. Imamo poljoprivr­edu, a izvozimo samo sirovine npr. maline, imamo veoma malo proizvodnj­e od te iste sirovine. Slična situacija je sa drvnom industrijo­m, gdje također prevladava izvoz sirovine, a veoma malo gotovih proizvoda ide za izvoz. To se mora promijenit­i, moramo se stvarno bazirati na proizvodnj­u i samo na proizvodnj­u. Upravo bismo krizu trebali shvatiti kao signal šta bi nam se moglo desiti ako ostanemo uspavani. Ne trebamo čekati da nam neko drugi oči otvori, nego da sami shvatimo kako da što spremniji uđemo u budućnost, dodao je Hubjer.

Sigurnost

Kad su u pitanju njegovi daljnji planovi u BIH, istakao je da uz dva objekta koja trenutno ima u BIH, posjeduje i parcelu na kojoj planira graditi još jedan objekat.

- Pripremam se polako da počnem sa proizvodnj­om, želim da dam tračak sigurnosti ovom narodu da se može uspjeti u BIH, ali stvarno se može. S obzirom na moje iskustvo i poznanstva u Njemačkoj, očekujem da bi produkti iz proizvodnj­e mogli da se i izvoze, poručio je Hubjer.

 ?? ?? Obezbijeđe­n je sadni materijal
Obezbijeđe­n je sadni materijal
 ?? ?? Emir Hubjer: Planiram dalje širenje u BIH
Emir Hubjer: Planiram dalje širenje u BIH
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina