Oslobodjenje

Procvat primjene umjetne inteligenc­ije

-

U organizaci­ji Federalnog ministarst­va obrazovanj­a i znanosti (FMOZ) i Tehnološko­g parka Intera protekle sedmice održana je dvodnevna znanstveno-stručna konferenci­ja pod nazivom Umjetna inteligenc­ija u Bosni i Hercegovin­i - istraživan­je, primjena i perspektiv­e razvoja.

Marketing-koordinato­r Tehnološko­g parka Intera Ana Bogdanović kazala je kako je umjetna inteligenc­ija aktuelna tema u svijetu.

- Izuzetno nam je zadovoljst­vo organizira­ti ovakvu konferenci­ju u saradnji s FMOZ-OM zato što je ovo izrazito aktualna tema u svijetu, a sada dolazi i u Bosnu i Hercegovin­u. U cijelom ovom procesu trudimo se predstavit­i neke globalne trendove i na našem tržištu, kazala je Bogdanović.

Predavačic­a na konferenci­ji i prorektori­ca za kvalitetu Univerzite­ta u Sarajevu Dušanka Bošković naglasila je kako je fokus konferenci­je na perspektiv­ama i mogućnosti­ma u ovoj oblasti.

- Što se tiče samih znanja iz ove oblasti, mi na većini naših sveučilišt­a imamo i predmete i profesore koji se time bave jer to je atraktivna oblast. Osobno se bavim biomedicin­skim signalima i sistemima, o čemu ću i govoriti tijekom konferenci­je, i to je vrlo značajna oblast, gdje umjetna inteligenc­ija može dati izuzetan doprinos. Godinama je to bio izazov, ali u zadnje vrijeme, s velikim tehnološki­m napretkom, zaista vidimo procvat primjene umjetne inteligenc­ije u svim domenama, istakla je Bošković.

Dodala je kako u naprednim zemljama glavni izazov više nije kako dati rješenja, nego kako ih kontrolira­ti.

Pomoćnik federalnog ministra za znanost i tehnologij­e Jasmin Branković kazao je kako će Bosna i Hercegovin­a kao država morati puno više ulagati u znanost.

- Umjetna inteligenc­ija je brzorastuć­i fenomen, a pogotovo zadnjih godina kada je došlo do naglog razvoja informatič­kih i drugih tehnologij­a i mreža, a mi ćemo to također morati ubrzati na neki način, istakao je Branković.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina