Oslobodjenje

Sajam knjiga u Skenderiji kreće sutra

Svoja nova i stara izdanja na tradiciona­lnoj manifestac­iji predstavić­e više od 100 izlagača iz BIH, ali i svijeta, a za sve njih je pripremlje­n prostor dvorane “Mirza Delibašić”

- N. S.

Sarajevski sajam knjiga i učila bit će otvoren sutra i trajaće do 25. aprila u Centru Skenderija pod motom “Moć knjige”, kazano je na jučerašnjo­j konferenci­ji za medije. O programu ovogodišnj­eg Sajma govorili su direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić i predsjedni­k Organizaci­onog savjeta Ibrahim Spahić. Predsjedni­ca ovogodišnj­eg žirija Sarina Bakić predstavil­a je i studente Fakulteta političkih nauka u Sarajevu koji će volontirat­i na Sajmu.

Direktor Petrinić je kazao da će na 33. sajmu knjige učestvovat­i više od 100 izlagača i izdavača. Najavio je da će se na Sajmu predstavit­i izdavači iz Bosne i Hercegovin­e, Srbije, Turske, Saudijske Arabije, Austrije, Njemačke, SAD-A i Irana. Napomenuo je da je cilj, između ostalog, da se podignu nivo i status Sajma.

- Želimo da Sajam dobije status manifestac­ije od posebnog interesa, podvukao je Petrinić.

Na Sajmu će se, kako dodaje, predstavit­i brojni sadržaji, između ostalog, izložbe “Restauraci­ja i konzervaci­ja knjiga”,

“Logotipija”, izložbe rijetkih i raritetnih knjiga i rukopisa, te knjige o umjetnosti.

Predsjedni­k Programsko­g savjeta Sajma Ibrahim Spahić istaknuo je značaj već i samog mota ovogodišnj­eg Sajma “Moć knjige”.

- Zašto je moć knjige najrelevan­tniji moto koji smo izabrali? Zato što ona sama po sebi nakon objavljiva­nja i izdavanja ima vlastiti put i život. Kao jedan potpun i samostalan svijet u koji ulazi čitalac, kritičar, kazao je Spahić.

Počasni gosti na ovogodišnj­em Sajmu knjige su biblioteke, biblioteka­rke i bibiloteka­ri, te će tako na ovogodišnj­em Sajmu knjiga i učila biblioteke imati svoj kutak na kojem će se predstavit­i: NUBBIH, Biblioteka grada Sarajeva, Biblioteka Zemaljskog muzeja, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Biblioteka Jevrejske zajednice.

Ovogodišnj­i Sajam knjiga i učila otvoriće književnic­a Hedina Sijerčić, koja je kazala da je zaintrigir­alo pitanje koja je to moć knjige i moć riječi.

- Zapitala sam se kakva je to zaista moć knjige, a kakva je to moć romske riječi i romske knjige? Kakva je moć romskog jezika u kontekstu na sve ove većinske, pa i manjinske jezike u Bosni i Hercegovin­i, zapitala se Sijerčić.

Za ovogodišnj­i vizuelni identitet Sajma zaslužan je Mihajlo Mišo Atijas. Za izradu projekta dizajna Bosanske kuće pobrinuli su se članovi tima, studentice i studenti Arhitekton­skog fakulteta u Sarajevu Jana Tadić, Ajla Gluhić, Sadija Ćosić, Omar Omeragić i Azemina Rastoder.

Zašto je moć knjige najrelevan­tniji moto koji smo izabrali? Zato što ona sama po sebi nakon objavljiva­nja i izdavanja ima vlastiti put i život

 ?? / VELIJA HASANBEGOV­IĆ ?? Scena iz predstave “Protekcija”
/ VELIJA HASANBEGOV­IĆ Scena iz predstave “Protekcija”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina