Oslobodjenje

Konceptual­ni album sačinjen od jedne pjesme

- DŽ. B. DŽ. B.

Novi album sarajevsko­g progmetal benda Silent Kingdom pod nazivom “The Shadowless Queen” ugledao je, na radost brojnih fanova, svjetlo dana.

Ovo je sedmi album jednog od najzanimlj­ivijih metal bendova bh. scene, a izdavač je Sarajevo disk. Tim povodom Sarajevo disk i bend Silent Kingdom za sve fanove organizira­li su u subotu promociju i potpisivan­je CD-A u Sarajevo disk Music Shopu (Privredni grad Skenderija).

”The Shadowless Queen” je dark-prog konceptual­ni album sačinjen od jedne jedine pjesme u trajanju od 32 minute. Muzički kompleksno i raznovrsno djelo koje slušatelja vodi u neka davna vremena. Album se sastoji od šest poglavlja koja čine jednu cjelinu i koja slušatelju pružaju uvid u čitav niz muzičkih simbola.

Album je objavljen na ekskluzivn­om digipack CD izdanju sa bookletom od 24 stranice, naći će se na prodajnim mjestima i webshopovi­ma na području Bosne i Hercegovin­e, Hrvatske i Srbije, a promotivno digitalno izdanje će se moći kupiti na Bandcamp profilu benda. Naknadno, album će biti objavljen na svim digitalnim platformam­a.

Silent Kingdom je bosanskohe­rcegovački black metal bend formiran 1999. godine u Sarajevu. Njegovi osnivači su Sead Tafro i Amir Hadžić koji su tada svirali u bendu Urial.

Hladno pivo, jedan od najvećih hrvatskih rock bendova, proslavlja svoju 35. godišnjicu turnejom od 35 koncerata tokom 2022.

Undergroun­d zvuk

Turneja je već počela u Samoboru u februaru, Münchenu u martu i Požarevcu i Rijeci u aprilu. Hladno pivo nastalo je 1987. u Zagrebu, a predvodi ga Mile Kekin. Kada su u maju 1988. odsvirali svoj prvi koncert u Kumrovcu, malo ko je mogao pretpostav­iti da će Hladno pivo postati jedan od najvećih i najvažniji­h hrvatskih bendova, odnosno da će trajati impresivni­h 35 godina.

Kroz sve to vrijeme bend iz zagrebačko­g predgrađa Gajnice uspio je progurati punk rock na vrh muzičkih lista i dobiti undergroun­d zvuk od klubova do dvorana i stadiona.

Za mnoge grupe nedostižnu obljetnicu obilježit će niz koncerata

Za zagrijavan­je pred naredne koncerte bend predstavlj­a i novi singl “Štetočine”, kojim nastoji razbuditi i one najuspavan­ije

na kojima će Hladno pivo okupiti obožavatel­je s početka njihove priče o osnivanju, ali i jednako jake fanove koji su rođeni puno godina kasnije.

Tih 35 impresivni­h godina Hladnog piva obilježile su neke od najvažniji­h pjesama s albuma kao što su kultni prvjenac “Džinovski”, “G.A.D.”, “Desetka” ili “Knjiga žalbe” i “Svijet glamura”.

Na koncertima će fanovi moći čuti hitove poput “Fur immer punk”, “Zimmer frei”, “Trening za umiranje”, “Sarma”, “Politika”, “Šank”, “Pjevajte nešto ljubavno”, “Svijet glamura”, “Teško je ful biti kul”, “Šamar”, “Ezoterija”, “Soundtrack za život”, “Ne volim te”, “Vjeruj u mene”, “Carstvo pasea”, “Ljetni hit”, “Na ovim prostorima”, “Bačkizagre stuhpa šeja”, “Trening za umiranje”, kao i nove pjesme poput “Kišna nedjelja” i “Carpe Diem”.

Pjesma za najavu

Za zagrijavan­je pred naredne koncerte u Smederevsk­oj Palanci (30. aprila), u maju u Novom Sadu, Zagrebu, Sisku, Čakovcu i Banjoj Luci bend predstavlj­a i novi singl “Štetočine”, kojim nastoji razbuditi i one najuspavan­ije. Kako kažu iz benda, “Štetočine” su idealna pjesma da najave turneju. Za “Štetočine” je snimljen i videospot u režiji Radislava Jovanova Gonza.

 ?? / ROBERTO PAVIC ROBLFC ?? Od klubova do dvorana i stadiona
/ ROBERTO PAVIC ROBLFC Od klubova do dvorana i stadiona
 ?? ?? Nina Badrić i Alan Hržica snimili su duet
Nina Badrić i Alan Hržica snimili su duet

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina