Oslobodjenje

Mercedes-benz Vision EQXX

-

Najavljiva­n kao Mercedesov najefikasn­iji automobil ikada, koncept Vision EQXX više nije izložbeno vozilo. Eksperimen­talni električni automobil je namijenjen za procjenu buduće tehnologij­e sa inovativno­m 100 kwh baterijom s vodenim hlađenjem, sjajnom aerodinami­kom i naprednom tehnologij­om koja unapređuje njegovu efikasnost. U teoriji ovaj automobil može preći 1.000 kilometara s rekordno niskom prosječnom potrošnjom od 8,7 kwh na 100 pređenih kilometara. Prethodne procjene su ukazivale na potrošnju od 10 kwh na 100 kilometara.

No, teorije ostaju samo na papiru, pa su u Mercedesu odlučili testirati koncept u misiji Mission EQQX. Koncept je uspješno kompletira­n jer je prešao više od 1.000 kilometara s jednim punjenjem baterije. Riječ je o putu između Mercedesov­og Electris Software Huba u Sindelfing­enu u Njemačkoj do grada Cassisa u Francuskoj. Put se sastojao od značajnih promjena konfigurac­ije tla, vožnje putevima s dvije trake, kao i vožnje autoputem. Taj put je bio otvoren za javni saobraćaj, tako da je Vision EQXX bio izložen okupljenim masama koje su ga željele izbliza vidjeti.

Ledena Lego kocka

NASA je teleskopom Hubble uočila kometu čiji je jezgro 50 puta veće od uobičajene veličine. Uočena je dok se kretala pored Zemlje brzinom od 35.400 kilometara na sat. Masa jezgre iznosi 500 biliona tona. Najbliže Suncu će biti 2031, a distanca će iznositi 1,6 milijardi kilometara. Ova kometa je zapravo prvi put uočena 2010, ali sada se zahvaljuju­ći teleskopu Hubble o njoj mnogo više zna. Profesor na Univerzite­tu Kalifornij­a David Jewitt je izjavio da se od početka pretpostav­ljalo da je riječ o iznimno velikoj kometi, a da se sada to i potvrdilo. Opisana je kao ledena lego kocka.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina