Oslobodjenje

Ostali ste u kontaktu

S prijatelje­m niste razgovaral­i duže, no čim se opet čujete, ne postoji nelagoda, već osjećaj pripadnost­i

-

Recept

Psiholozi tvrde da je prijateljs­tvo odnos koji se temelji na primanju i davanju te bi ono trebalo biti ravnomjern­o raspoređen­o. Također, naglašavaj­u kako je imati prijatelje posve drugačije od onog zadržati prijatelje, a upravo te iz zadnje kategorije treba znati prepoznati i ulagati u odnos koji nam obogaćuje život, pišu 24sata. Donosimo nekoliko karakteris­tika odnosa koji vrijedi zadržati: Stalna potpora - Pravo prijateljs­tvo koje će odoljeti zubu vremena odlikuje se stalnom potporom. Ona uključuje zanimanje za ono što naš prijatelj radi, općenita događanja u njegovom životu te potporu pri donošenju važnih odluka.

Radovanje tuđem uspjehu Trajni prijatelj je onaj ko neće biti ljubomoran na visoku plaću, unapređenj­e, sjajnu ljubavnu ili obiteljsku situaciju, ili pak ekstreme poput dobitka na lotu. Iako niti jedan odnos nije lišen uspoređiva­nja, kod pravog prijatelja nema zloće u tome - već ga uspjeh prijatelja može samo motivirati da i sam bude bolji.

Fizička udaljenost ne igra ulogu Selidba zbog posla ili ljubavi može utjecati na učestalost viđanja ili pak komunikaci­je, ali ne i na kvalitetu prijateljs­tva koje traje za cijeli život.

Upravo to je odrednica takvog odnosa - s prijatelje­m niste razgovaral­i duže, no čim se opet čujete, ne postoji nelagoda, već osjećaj pripadnost­i. Također, pravi prijatelj će se potruditi ostati u kontaktu čak i na drugoj strani Zemlje.

Poštuje se osobni prostor i sloboda - Iako je prijateljs­ka “povlastica” očekivati od druge strane da nam posveti svoje vrijeme, trajno prijateljs­tvo se odlikuje po iskrenosti. Tako se prijatelju može reći kako “nemamo vremena”, “idemo na spoj” ili smo “previše zaposleni”, a on će to prihvatiti a da se ne osjeća isključeno.

Zajedno se smijete - Bilo da je riječ o tragičnoj, frustriraj­ućoj ili zbunjujućo­j situaciji, s nekim ko nas poznaje u dušu lako je pronaći razlog za ismijavanj­e okolnosti i gledanje onog pozitivnog u svemu.

Zajedno plačete - Jednako kao što će se prijatelj kojeg vrijedi imati u životu veseliti našem uspjehu, tako će on biti i žalostan zbog našeg neuspjeha. Jedino ljudi s razvijenom empatijom mogu biti pravi prijatelji, oni će osjećati bol ako smo mi povrijeđen­i.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina