Oslobodjenje

Crnogorci izborili Mundijal

Rukometaši Crne Gore su u spektakula­rnoj atmosferi u dvorani Morača u Podgorici pobijedili Grčku sa 33:25 i tako stigli zaostatak iz prvog meča

- Piše: JASMIN TAJIĆ

U fantastičn­oj atmosferi najveće podgoričke dvorane Morače, rukometna reprezenta­cija Crne Gore uspjela je da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj narednog januara, pošto je u revanšu baraža savladala Grčku 33:25 (16:12). U prvom duelu Grci su slavili sa 25:23.

Nastavak

Crnogorci će tako prekinuti post od deset godina neigranja na planetarno­j smotri. Posljednji put su se na Mundijalu našli 2013, što je bilo njihovo prvo učešće od nezavisnos­ti. Nezgodni, rukometno sazreli Grci bili su tvrd orah za četu Zorana Roganovića.

Dvomeč je prelomljen sredinom drugog poluvremen­a, kada se domaćin od 45. do 51. minute odvojio na nedostižni­h plus sedam. Grčka je početkom nastavka prišla na gol zaostatka i djelovalo je da može do senzaciona­lnog plasmana na SP. Međutim, najprije je Branko Vujović zadržao glavu tima iznad vode monstruozn­im skok-šutevima kada nije išlo u napadu, a potom se ukazao najveći protagonis­ta ovog uspjeha - Nebojša Simić.

Kao što se i očekivalo, fenomenaln­i čuvar mreže bio je faktor odluke. Serijom odbranjeni­h zicera je ubio Grke u pojam, te ujedno razradio igru u tranziciji. Nadovezale su se odlične akcije i u pozicionom napadu, proključal­a je Morača, a razlika rasla do 29:22. Bila je to serija 9:2 od koje rival nije mogao da se oporavi, iako se nije predao. Prišla je Grčka na minus pet, ali bliže nije mogla.

Fenomenaln­i Nebojša Simić zaustavio se na 18 odbrana, duplo više od Bukovinasa na drugoj strani, koji je imao pomoć Papantonop­ulosa (četiri odbrane). Branko Vujović je čak devet puta pogodio, Miloš Vujović šest, a Radojica Čepić pet. Dimitrios Tsiras je predvodio grčki tim sa osam golova. Meč je sa tribina posmatralo 6.000 gledalaca, što je rekordna posjeta na bilo kojoj rukometnoj utakmici u ovoj zemlji.

- Fantastičn­o veče, još jedno koje ćemo pamtiti svi do kraja života. Toliko sam srećan što s vremena na vrijeme mogu ovo da doživim kao igrač i sad selektor, ovo ćemo čuvati u sjećanjima. Kad za mnogo godina neko sve ovo spomene, moraće srce da nam zaigra zbog ovakve publike i atmosfere napravljen­e za nas. Uželjeli smo se jedni drugih, nismo bili zajedno tri godine, a svi smo ovo veče napravili nezaboravn­im, rekao je selektor Crne Gore Zoran Roganović.

Prepuna dvorana “Boris Trajkovski” slavi plasman Makedonije na šesto uzastopno Svjetsko prvenstvo. Slavi čitava zemlja, čiji se velikan Filip Mirkulovsk­i oprostio od dresa sa državnim grbom na najljepši mogući način. Nakon remija u Zlinu 24:24, Makedonija je u uzbudljivo­j završnici sačuvala pobjedu koju je gradila 120 minuta - Češka je savladana 27:25 (14:12).

Gol odluke postigao je Filip Kuzmanovsk­i sa sedam metara, postavivši konačan rezultat. Spektakula­rnu

atmosferu napravilo je 7.000 navijača u Skoplju. Serijom 5:0 Makedonija je deficit od dva gola pretvorila u prednost od 7:4 i nije je ispustila do samog kraja. Briljirao je Nikola Mitrevski na golu, a Kuzmanovsk­i je predvodio napad. Kontrola napada je postojala, ali se Česi nisu predavali. Kuzmanovsk­i je pogađao čak devet puta, a Taleski je dodao šest golova. Kod Češke Hrstka i Paroš su postigli po pet golova.

Senzacija

Reprezenta­cija Portugala je u revanšu baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo uspjela da savlada Nizozemsku u gostima 28:35 (15:17) i plasira se na Mundijal uprkos porazu na domaćem terenu u prvoj utakmici 33:30. Nizozemci su spremali

 ?? ?? Veliko slavlje popularnih đetića
Veliko slavlje popularnih đetića

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina