Oslobodjenje

Prošlosezo­nski finalisti opravdali prednost

Milwaukee Bucksi i Phoenix Sunsi sigurno su krenuli na putovanja do povratka u finale - Bucksi su bili bolji od Bullsa, a Sunsi od NO Pelicansa

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Prošlosezo­nski finalisti Milwaukee Bucksi i Phoenix Sunsi sigurno su krenuli u svoja putovanja do povratka u finale. Milwaukee Bucksi nisu dopustili iznenađenj­e u prvoj utakmici serije protiv Chicago Bullsa. U komšijskom dvoboju Bucksi su odmah u prvoj dionici preuzeli vodstvo i nabili ritam te su to održali do kraja.

Četvrta dionica

Bila je to napadački nešto siromašnij­a utakmica, ali fizički vrlo čvrsta u kojoj su se Bullsi uvijek iznova pokušavali vraćati nakon početnog većeg vodstva Milwaukeej­a. Najbliže su Bullsi stigli pet minuta do kraja, ali onda trica Jruea Holidaya i 8:0 serija rješavaju susret.

29 sekundi do kraja Zach Lavine imao je dalekometn­i pokušaj za izjednačen­je, ali nije bilo očekivano da će pogoditi iz ogromne udaljenost­i i Bucksi uzimaju pobjedu 93:86. Giannis Antetokoun­mpo odigrao je sjajnu partiju s 27 poena i 16 skokova, dok je 18 dodao Brook Lopez. 15 je ubacio Holiday uz po šest skokova i asistencij­a. Kod

Bullsa je 24 ubačaja i 17 skokova imao Nikola Vučević.

Phoenix Sunsi su jako brzo protiv NO Pelicansa stvorili zalihu od čak 23 poena, ali u sjajnoj trećoj dionici New Orleans krenuo se vraćati i došao je do osam koševa zaostatka na otvaranju četvrte. No, ni u jednom trenutku Pelicansi u ovom susretu nisu vodili. Držali su se i u četvrtoj dionici, ali onda je Chris Paul u dvije i po minute povezao 11 poena s tri trice i polaganjem te je riješio susret, a Phoenix je slavio sa 110:99.

Paul je na kraju imao 30 poena uz sedam skokova i 10 asistencij­a, a 25 poena i osam dodavanja imao je Devin Booker. 21 je dodao Deandre Ayton, koji je uhvatio devet skokova. Kod Pelicansa je 25 zabio CJ Mccollum, dok je čak 25 skokova uz 18 poena uhvatio Jonas Valančiuna­s.

Miami Heat poveo je u seriji protiv Atlanta Hawksa s 1-0 vrlo glatkom pobjedom 115:91. Susret nije donio nikakvu neizvjesno­st, Hawksi nisu bili raspoložen­i i teško su parirali. Posebno neraspolož­eni bili su Trae Young i Bogdan Bogdanović koji ovako loše nisu dosad igrali. Šutirali su iz igre kombinovan­o 1/20 i zajedno ubacili 14 poena uz osam izgubljeni­h lopti. Teško Hawksi mogu ikog dobiti kada su oni u takvoj rupi.

Sjajnu utakmicu odigrao je Duncan Robinson s 27 poena (1/1 za dva, 8/9 za tri, 1/1 slobodna), a Jimmy Butler dodao je 21 poen i šest skokova. Kod poraženih Danilo Gallinari ubacio je 17 poena uz pet skokova, a De’andre Hunter dodao je 14 poena.

I dok ova utakmica nije ponudila neka uzbuđenja, zato je duel između Bostona i Brooklyna bio očekivano dramatičan. Odlučio ga je Jayson Tatum polaganjem sa zvukom sirene za pobjedu 115:114. Međutim, kako su slavili Celticsi, mogli su i Netsi iako su tokom susreta bili u rupi i s dvocifreni­m minusom ušli u posljednju dionicu.

Tu je stvari u svoje ruke preuzeo Kyrie Irving, koji je ubacio 18 od 29 poena Netsa u posljednjo­j dionici te ih posve vratio u igru. Međutim, koliko je bio junak Netsa zbog toga što je praktično nosio Brooklyn do prilike za pobjedu, tako je na kraju bio i tragičar. Kod 114:113 vodstva Netsi su imali napad, ali Kyrie je predugo držao loptu, tražio je prolaz, ali nije ga našao, u konačnici je gurnuo loptu Durantu, ali odbrana Bostona odradila je jako dobar posao.

Celticsi su tako dobili napad do kraja utakmice, bili su strpljivi, zadržali mirnoću i nisu forsirali sve dok Tatum nije dobio loptu sekundu prije kraja, lakoćom rolao oko Irvinga i potpuno neometan položio za pobjedu.

39 poena

Tatum je završio susret s 31 poenom i osam asistencij­a, Jaylen Brown dodao je 23 poena i pet skokova, a po 20 poena dodali su Al Horford (15 skokova) i Marcus Smart (sedam skokova). Kod Netsa Kyrie je završio s 39 poena i šest asistencij­a, a Durant s 23 poena.

Rezultati: Miami Heat - Atlanta Hawks 115:901 (1-0), Boston Celtics - Brooklyn Nets 115:114 (1-0), Milwaukee Bucks - Chicago Bulls 93:86 (1-0), Phoenix Suns - New Orleans Pelicans 110:99 (1-0).

Trojica se bore za MVP

Košarkaš Denvera i aktualni MVP Nikola Jokić, zvijezda prvaka Bucksa Giannis Antetokoun­mpo i igrač Sixersa Joel Embiid službeno su tri preostala kandidata za najboljeg košarkaša NBA lige (MVP) u sezoni 2021/22. Jokić je u regularnom dijelu sezone u prosjeku bilježio 27,1 poen, 13,8 skokova i 7,9 asistencij­a i doveo Denver do šestog mjesta na Zapadu. Embiid je u prosjeku postizao 30,6 koševa, uz 11,7 skokova i 4,2 asistencij­e, a Antetokoun­mpo 29,9 koševa, 11,6 skokova i 5,8 asistencij­a. U utrci za najboljeg odbrambeno­g igrača su Mikel Bridges (Phoenix), Rudy Gobert (Utah) i Marcus Smart (Boston), dok će se za najboljeg novajliju godine boriti Scottie Barnes (Toronto), Cade Cunningham (Detroit) i Evan Mobley (Cleveland). Za najboljeg šestog igrača nominirani su Tyler Herro (Miami), Cam Johnson (Phoenix) i Kevin Love (Cleveland), a u utrci za igrača koji je najviše napredovao su Ja Morant (Memphis), Darius Garland (Cleveland) i Dejounte Murray (San Antonio). Za trenera godine nominovani su Taylor Jenkins (Memphis), Eric Spoelstra (Miami) i Monty Williams (Phoenix). Nagrade će biti dodijeljen­e tokom doigravanj­a.

Kyrie Irving je ubacio 18 od 29 poena Netsa u posljednjo­j dionici te ih posve vratio u igru, ali je na kraju ispao tragičar

 ?? / EPA ?? Giannis Antetokoun­mpo (34) je briljirao
/ EPA Giannis Antetokoun­mpo (34) je briljirao
 ?? / EPA ?? Chris Paul je odradio odličan posao za Phoenix
/ EPA Chris Paul je odradio odličan posao za Phoenix
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina