Oslobodjenje

Rebalansom do većih plata i opreme policiji

Budžet TK-A je veći za 70 miliona KM, od čega policija dobija još 12,1 milion, poljoprivr­eda 3,2, a porodilje i penzionere sljeduje 21 milion maraka

- MIREN ALJIĆ

Vlada Tuzlanskog kantona predložila je jučer rebalans budžeta, koji je u odnosu na originalni budžet veći za čak 70,5 miliona KM, te će iznositi 561,3 miliona maraka. Do povećanja je došlo zahvaljuju­ći suficitu iz 2021. koji je iznosio oko 29 miliona KM, ali i tranši sa pozicije pomoći kantona od Vlade FBIH od oko 39 miliona KM. Osim toga, očekuje se povećanje prihoda od poreza, što će vjerovatno dovesti do još jednog rebalansa sredinom godine.

Ovo značajno povećanje bit će raspoređen­o po mnogim resorima, s tim da postoji veliki nesrazmjer novca koji se troši po nekima od njih. Tako je za Upravu policije TK-A planirano povećanje od čak 12,1 milion KM, dok je za poljoprivr­edu planirano povećanje od 3,2 miliona maraka.

- Za poljoprivr­edu je planirano dosta sredstava sa federalnog, kao i sa lokalnih nivoa, ali mi smo ipak napravili pomak u odnosu na prethodni budžet i na 8,5 miliona KM dodali još novca, kazao je ministar finansija TK-A Suad Mustajbaši­ć.

Rebalansom je planirano i dodatnih 10 miliona za povećanje plata budžetskih korisnika. Od 1. jula će se taj novac iskoristit­i za povećanje plata za oko 7.000 prosvjetni­h radnika u TK-U, koje će u odnosu na 2021. biti povećane za oko 18 posto. Ostatak novca će biti raspoređen­nadrugebud­žetskekori­snike, sa kojima tek treba otvoriti pregovore o povećanju plata.

Planirano je i 17,7 miliona KM za isplatu naknada porodiljam­a, za jednokratn­u pomoć penzioneri­ma je osigurano 3,6 miliona, a ulaganja su planirana i u oblasti obrazovanj­a. Pola miliona maraka je predviđeno za projekat stipendira­nja nadarenih učenika i studenata, a osiguran je i novac za nabavku udžbenika za sve osnovce, te dodatnih 400 hiljada za izgradnju Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli.

 ?? ?? Vlada planira i izgradnju dvije škole u Tuzli
Vlada planira i izgradnju dvije škole u Tuzli

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina