Oslobodjenje

Postači se u ramazanu približava­ju Gospodaru

O lijepom ponašanju u islamu i u vrijeme ramazana za naš list govori Ejub ef. Jašić, imam džemata Lokve-gradac, općina Hadžići

- SAMRA TUFEK JASMIN TAJIĆ

hvale otvaranjem sve većeg broja centara za zdravo starenje, mostarskom klubu su vrata zatvorena. Penzioneri se žale kako je ova vlast sve rasprodala i uništila.

- Jedna jedina prostorija Udruženja penzionera na istočnoj strani Mostara još je zaključana i nedostupna penzioneri­ma. Zaključana je od samoprozva­nih vlasnika, zbog čega mi penzioneri sada nemamo prostor, naveli su mostarski penzioneri.

Inače, u ovakvim objektima kafa se može popiti po nižoj cijeni, prilagođen­oj primanjima ove kategorije društva. Predsjedni­k Upravnog odbora Udruženja penzionera Mostar

Navodi kako je Klub opremljen svim inventarom, te je potrebno uraditi još dezinfekci­ju. Napominje kako će i dalje pomno pratiti dešavanja sa Covid-19 i prema tome se prilagodit­i. Predsjedni­k Saveza penzionera FBIH Redžo Mehić također je kazao kako je upoznat sa položajem penzionera u Mostaru, ali ističe kako to nije samo slučaj u gradu na Neretvi već i u ostalim mjestima širom BIH.

Nema sluha

- Iskreno govoreći, o penzioneri­ma kao populaciji društvo generalno malo brine. Od uslova za rad tih klubova, gdje bi se okupljali i po nižim cijenama popili čaj ili kafu, pročitali novine ili poigrali neku od društvenih igara, sve je svedeno na minimum, poručio je Mehić.

Dodaje i kako bi prostorije mjesnih zajednica bile sasvim dovoljne za korištenje penzioneri­ma, ali tvrdi da vlast nema sluha. Vlastima su, kaže, jedino interesant­ni u izbornoj godini, jer su redovni na biračkim mjestima, kao i u plaćanju dažbina državi.

Najsvetiji muslimansk­i mjesec ramazan ulazi u posljednju trećinu. Sa Ejubom efendijom Jašićem, imamom džemata Lokve-gradac, pričali smo o lijepom ponašanju u islamu.

Događaj

- Postoji nekoliko termina u arapskom jeziku koji govore o lijepom ponašanju. Najdominan­tniji kur’anski i hadiski termini jesu huluk, ahlak, odnosno narav, i adab, odnosno kultura, ponašanje, uljudnost, odgoj itd. Ovaj termin adab u književnom arapskom jeziku označava i književnos­t, tj. kako lijepo reći ono što želimo iskazati. Lijepo ponašanje u islamu je ponašanje koje je u skladu sa Božijom knjigom i riječima, stanjima i djelima posljednje­g Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. Kada učimo, trebamo učiti od najboljih, a najbolji po svemu, pa tako i po lijepom ponašanju, jeste Božiji poslanik, za kojeg Allah dž.š. kaže: “Zaista si ti, o Muhammede, veličanstv­enog ponašanja - ahlaka.” Muhammed s.a.v.s. u jednom hadisu šerifu kaže: “Odgojio me moj Gospodar i divan mi je odgoj dao.” Lijepo ponašanje po jednom aspektu ukazuje i na samu vjeru. Jedan od učenjaka je rekao: “Ko te pretekne u lijepom ponašanju, taj te pretekao i u vjeri”. Kako bi akcentiral­i važnost lijepog ponašanja i ophođenja, spomenut ćemo događaj koji se desio za vrijeme Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. Naime, njegova dva bliska druga, hazreti Ebu Bekr i hazreti Omer radijallah­u anhu, jednom prilikom su došli kod njega, svog učitelja, od kojeg su učili i usvajali moral i narav. Pa su stali pred vrata, jedan drugome davali prednost ko će prije ući kod Poslanika s.a.v.s. iskazujući jedan drugome poštovanje. Nakon nekog vremena, koliko je to potrajalo, ušli su kod Poslanika a.s. On im je rekao: “Upravo mi je došao Džibril i rekao mi je da ste vas dvojica vašim ophođenjem jedan prema drugome zadivili nebeski svijet”, ističe efendija Jašić.

U ramazanu sve dobre osobine postača dolaze do izražaja, a to je slučaj i sa lijepim ponašanjem.

- Zamislite čovjeka koji živi u kući u kojoj nema nikakvog svjetla, prozori

Klub je zatvoren zbog pandemije, a novac od članarina preusmjere­n u posmrtnine zbog velikog broja umrlih od Covid-19

Poslanik a.s. nas savjetuje da odgajamo našu djecu u tri svojstva - da vole Poslanika a.s, da vole Poslanikov­u porodicu i da vole učiti Kur’an

su zastrti mnogobrojn­im zastorima. Takav čovjek niti vidi sebe niti vidi oko sebe niti vidi šta se dešava vani. Tako i čovjek, rob Božiji, u mjesecu ramazanu, kada se uposli raznim vidovima ibadeta, poput namaza, učenja Kur’ana, odlaskom na mukabele, poput davanja sadake i zekata, a naročito poput posta - tada on u svoj život unosi svjetlo, koje mu biva svjetionik­om u životu i tada vidi ono što dotada nije vidio. On uočava bolje, nego što je dotad uočavao, jer je bio u stanju mraka, u stanju praznih grijeha i dunjalučki­h obmana i udaljenost­i od Gospodara. Poslanik a.s. nas motivira da zapostimo u ramazanu, jer ćemo i mi tada kao i mjesec biti osvijetlje­ni od Allaha dž.š. raznim vidovima dobrota i poklona, koji će se manifestir­ati u našem životu. Postači u ramazanu kroz čestite ibadete približava­ju se Gospodaru, pa usljed te blizine i oni bivaju obazriviji, uljudniji, kulturniji i ljepšeg ponašanja, jer znaju da su bliže Uzvišenom nego u nekim drugim mjesecima. Jer, onaj koji osjeti blizinu Božiju, on se ljepše ophodi i ljepše se ponaša. Allah dž.š. u Kur’anu kaže, baš u kontekstu posta: “Ja sam doista blizu”, pa usljed svjesnosti i znanja da nam je Allah blizu i naše ponašanje po kvalitetu biva bolje i ljepše. Jedan od velikana muslimansk­og Ummeta kaže: “Kada nemusliman odlazi sa ovog svijeta, on žali jer se rastaje sa ovosvjetsk­im ukrasima. Vjernik kada odlazi sa ovog svijeta, on žali što nije više dobra učinio, a mogao je. A onaj koji je spoznao Allaha, on žali zašto nije pokazao odgoj prema Allahu, jer je mogao”, ističe Jašić.

Dodaje da “naš odnos prema svijetu i onome što nas okružuje, jeste odnos prema samom Bogu, jer je sve On stvorio i sve je u Njegovoj moći”.

Pomoć drugima

Lijepo ponašanje je vrlo važno u odgoju djece.

- Islam stavlja važan akcenat na odgoj djece. Onaj koji voli, on voli srcem. Voljeti se pameću ne može. Svi naši napori i djelovanja u porodicama, u mektebima, kroz razne radionice, idu ka tome da djeca zavole Poslanika a.s., njegovu porodicu i Kur’an. Kada njihova srca zavole te vrijednost­i, i ostali organi će pratiti srca. Djeca se odgajaju i dovama, halal-zaradom, te praktičnim primjerom. Mjesec ramazan je posebna prilika kada našu djecu navikavamo da zavole istinske vrijednost­i kroziftare,sehure,pomažućidr­ugima, družeći se uz Kur’an. Lijepo ponašanje je odlika svih Božijih poslanika i svih vjernika, zaključuje Ejub ef. Jašić.

 ?? / SAMRA Tufek ?? Penzioneri u Mostaru nemaju gdje prozboriti i sjesti
/ SAMRA Tufek Penzioneri u Mostaru nemaju gdje prozboriti i sjesti
 ?? ?? Izet Šehić: Pokušat ćemo otvoriti Klub
Izet Šehić: Pokušat ćemo otvoriti Klub
 ?? ?? Ejub ef. Jašić: Učimo od najboljeg, a to je Muhammed a.s.
Ejub ef. Jašić: Učimo od najboljeg, a to je Muhammed a.s.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina