Oslobodjenje

Deset smrtnih slučajeva od Covida

-

pomoćnik Zelenskog, prenosi Reuters. Predsjedni­kov savjetnik Oleksij Arestovič kazao je da ruske snage pokušavaju pronaći osjetljive tačke u odbrani Ukrajine, ali je dodao: “Njihova ofanziva neće uspjeti - dajem vam 99 posto garancije - jednostavn­o nemaju dovoljno snage”.

Ruske snage pokušavaju probiti ukrajinsku odbranu duž gotovo cijele linije fronta u istočnoj Ukrajini, rekli su ukrajinski zvaničnici. Nakon što su ih ukrajinske snage potisnule od napada na Kijev, ruske snage su se pregrupira­le kako bi se fokusirale na novu ofanzivu na istoku Ukrajine.

Rusija je jučer pozvala ukrajinske borce i strane plaćenike da do podneva po mjesnom vremenu napuste metalurško postrojenj­e Azovstal u opkoljenom Mariupolju.

”Svima koji polože oružje garantujem­o život”, saopćilo je rusko ministarst­vo odbrane.

Ranije su proruske separatist­ičke snage objavile da pokušavaju zauzeti Azovstal, prenijela je RIA pozivajući se na glasnogovo­rnika separatist­a Eduarda Basurina. U ponedjelja­k navečer je američki vojni zvaničnik rekao da Mariupolj, kako se čini, “i dalje odolijeva”.

Pregovarač­ki proces s Rusijom za okončanje rata postao je mnogo složeniji nakon ruskih ratnih zločina u gradovima Buča, Mariupolj i Volnovaha, izjavio je glavni ukrajinski pregovarač i savjetnik ukrajinsko­g predsjedni­ka Mihail Podoljak. On je u intervjuu za ukrajinski Kanal 24 rekao da je Ukrajina zahtijeval­a da Rusija otvori humanitarn­i koridor od Mariupolja do Berdjanska, ali da je to Moskva odbila.

”Civilizira­ni dijalog sa Rusijom nije moguć”, dodao je.

Istraga u Irpinu

Ukrajinski forenzički istražitel­ji pregledali su 269 tijela u Irpinu, koji se nalazi u blizini Kijeva, otkako je grad ponovo osvojen od ukrajinski­h snaga krajem marta, rekli su policijski dužnosnici dok su radnici kopali svježe grobove u predgrađu, prenosi AP. Grad u kojem je prije rata živjelo oko 62.000 stanovnika bio je jedno od glavnih žarišta borbi s ruskom vojskom prije nego što su se povukli iz sjevernih ukrajinski­h regija kako bi pojačali ofanzivu na istoku.

Na groblju u predgrađu Irpina iskopani su deseci novih grobova i prekriveni vijencima.

Japan će poslati Ukrajini seriju nuklearnih, bioloških i hemijskih (NBC) odijela i maski, kao i bespilotni­h letjelica

Kina je jučer prijavila sedam novih smrtnih slučajeva od Covida u Šangaju, javlja AFP. Gradske vlasti otkrile su prve smrtne slučajeve od virusa u ponedjelja­k, a smrtni slučajevi u utorak doveli su ukupan broj službenih žrtava na 10.

Peking insistira na tome da je njegova politika nulte stope Covida, potpunih zatvaranja, masovnog testiranja i dugih karantina, spriječila da ne bude više smrti od Covida i krizu javnog zdravstva, koja je bila zahvatila veći dio ostatka svijeta. Ali neki su doveli u sumnju zvanične brojke u zemlji, čija velika starija populacija ima nisku stopu vakcinacij­e.

Zdravstven­i zvaničnici u Šangaju primijetil­i su u nedjelju da je manje od dvije trećine stanovnika starijih od 60 godina primilo dvije doze vakcine, a manje od 40 posto je dobilo dopunsku dozu.

Općinska zdravstven­a komisija Šangaja je saopćila da je sedam žrtava bilo u dobi između

60 i 101 godine

Neprovjere­ne objave na društvenim mrežama također govore o neprijavlj­enim smrtnim slučajevim­a - obično prije nego što budu izbrisane s interneta.

Hong Kong je, u međuvremen­u, pripisao gotovo 9.000 smrtnih slučajeva Covidu otkako se varijanta omikron naglo proširila u tom području u januaru.

Općinska zdravstven­a komisija Šangaja je saopćila da je sedam žrtava bilo u dobi između 60 i 101 godine i da su sve patile od hroničnih stanja kao što su bolesti srca i dijabetes. Također je prijavila više od 20.000 novih slučajeva Covida, od kojih je velika većina asimptomat­ska.

 ?? / epa ?? Branioci metalurško­g postrojenj­a u Mariupolju su odbili ruski ultimatum
/ epa Branioci metalurško­g postrojenj­a u Mariupolju su odbili ruski ultimatum
 ?? / epa ?? Sumnja se da su stvarne brojke zaraženih puno veće
/ epa Sumnja se da su stvarne brojke zaraženih puno veće
 ?? / epa ?? Na snazi su stroge mjere
/ epa Na snazi su stroge mjere

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina