Oslobodjenje

Izrael izveo zračne udare u Pojasu Gaze

Brigade Ezzedine al-qasam saopštile su da su uzvratile projektili­ma zemlja-zrak

-

Izraelski ratni avioni napali su jučer rano ujutro mjesto u Pojasu Gaze koje je povezano s brigadama Ezzedine alqasam, vojnog krila palestinsk­e organizaci­je Hamas. Nekoliko napada izraelskih ratnih aviona ciljalo je mjesto zapadno od grada Khan Yunis u južnom Pojasu Gaze, javila je Anadolija.

Palestinsk­o ministarst­vo zdravstva nije izvijestil­o o žrtvama ili povrijeđen­ima. Brigade Ezzedine al-qasam saopštile su da su uzvratile projektili­ma zemlja-zrak.

”Naša protuzračn­a odbrana odgovorila je na cionističk­e ratne avione na nebu Pojasa Gaze projektili­ma zemlja-zrak u utorak, tačno u 1.35 po lokalnom vremenu”, navodi se u saopštenju.

Ranije su izraelske odbrambene snage (IDF) objavile na Twitteru da je jednu raketu ispaljenu iz Gaze presreo izraelski odbrambeni sistem Željezna kupola. Istakli su da su napadi izvedeni kao odgovor na napade iz Gaze te dodali da su upravo gađali Hamasovu lokaciju za proizvodnj­u oružja u Gazi.

Taj potez dolazi nakon što je izraelski premijer Naftali Bennett rekao da je Hamas odgovoran za rastuće tenzije u Izraelu i Palestini.

Tenzije na palestinsk­im teritorija­ma rastu od početka aprila usred ponovljeni­h izraelskih kampanja hapšenja na Zapadnoj obali.

U petak su desetine Palestinac­a povrijeđen­e u sukobima s izraelskim snagama u kompleksu džamije

Al-aksa u okupiranom istočnom Alqudsu (Jerusalemu). Za muslimane Al-aksa predstavlj­a treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Alqudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlj­a tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nulta stopa tolerancij­e na Covid-19 u Hong Kongu uzrokovala je stvaranje gomila plastičnog otpada posvuda u karantensk­im hotelima: daljinski upravljači zamotani su u celofan, jastuci su u plastičnim vrećicama, hrana dolazi s plastičnim priborom za jelo, javila je Fena.

Stroga karantensk­a politika Hong Konga namijenjen­a zaustavlja­nju širenja Covid-19 na njegovim granicama i u zajednici kritiziran­a je zbog štete po ekonomiju i mentalno zdravlje, a ekolozi kažu da te politike, također, štete okolišu stvarajući višak otpada.

- Svaki član osoblja ovdje nosi punu zaštitnu opremu. Odjeću, rukavice, čizme, šešire na svakom spratu, kazala je poduzetnic­a iz Hong Konga Clementine Vaughan, koja je doletjela u grad 4. aprila i trenutno se nalazi u jednom karantensk­om hotelu, dodajući da su telefoni, daljinski upravljači i sve ostalo umotani u celofan.

Hong Kong dnevno odlaže više od 2.300 tona plastičnog otpada, a ima stopu recikliran­ja od samo 11 posto, prema vladinim podacima, te većina tog otpada odlazi na odlagališt­a.

Glasnogovo­rnik vlade rekao je da su dužnosnici svjesni porasta količine jednokratn­og otpada otkako je počela pandemija, pozivajući ljude da usvoje zeleni stil života koliko god je to moguće.

Edwin Lau iz ekološke grupe The Green Earth kazao je da pristup Hong Konga odgovoru na Covid-19 odražava nedostatak ekološke svijesti.

Hong Kong, jedno od rijetkih mjesta koje se drži politike nulte stope tolerancij­e na Covid-19, ove je godine stavio u karantenu desetke hiljada ljudi u objektima za Covid pozitivne osobe i one koji su bili u bliskom kontaktu.

 ?? / anadolija ?? Nema izvještaja o žrtvama
/ anadolija Nema izvještaja o žrtvama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina