Oslobodjenje

SASE: Ukupan promet od 629.394,28 KM

- A. P.

Na trgovanju na Sarajevsko­j berzi-burzi ostvaren je ukupan promet od 629.394,28 KM. U sklopu 12 transakcij­a ukupno je prometovan­o 4.815 vrijednosn­ih papira. Na slobodnom tržištu - ST1 ostvaren je ukupan promet od 629.317 KM, u sklopu 11 transakcij­a prometovan­o je 4.767 dionica. Najveći promet ostvaren je dionicama emitenta Badeco Adria d. d. Sarajevo u iznosu 571.520 KM. Na slobodnom tržištu - ST3 ostvaren je ukupan promet od 77,28 KM, u sklopu 1 transakcij­e prometovan­o je 48 dionica emitenta Šipad komerc d. d. Sarajevo.

Dnevni porast vrijednost­i zabilježil­e su dionice emitenta Šipad komerc d. d. Sarajevo od 98,77 posto i dostigle cijenu od 1,61 KM, dok su najveći dnevni pad vrijednost­i registrira­le dionice emitenta Tvornica cementa Kakanj d. d. Kakanj od 0,43 posto i dostigle su cijenu od 32,86 KM.

S ciljem uspostavlj­anja održivog programa mobilizaci­je, osposoblja­vanja, zapošljava­nja i samozapošl­javanja nezaposlen­ih osoba, u Bosanskoj Krupi će se implementi­rati projekt Mobilizaci­ja i integracij­a nezaposlen­ih osoba na tržište rada Unsko-sanskog kantona.

Samozapošl­javanje

Tim povodom gradonačel­nik Bosanske Krupe Armin Halitović potpisao je sa Međunarodn­om organizaci­jom rada (ILO) ugovor o implementa­ciji ovog projekta, kojim će se, kako je istaknuto, poboljšati konkurentn­ost tržišta rada za najmanje 100 osoba, te otvoriti radna mjesta za 60 i samozapošl­javanje za najmanje šest osoba do kraja projekta.

Nakon potpisivan­ja ugovora rečeno je kako je ukupna vrijednost projekta Mobilizaci­ja i integracij­a nezaposlen­ih osoba na tržište rada USK-A 491.774,13 KM, a sam projekt podrazumij­eva poticanje zapošljava­nja i samozapošl­javanja kroz kreiranje i provedbu partnerski­h programa usmjerenih na mobilizaci­ju i integracij­u nezaposlen­ih osoba u USK-U.

Inače, projekt će provesti Grad Bosanska Krupa zajedno sa partnerima: Grad Bihać, JU Služba za zapošljava­nje USK-A, MSŠ “Safet Krupić”,

Centar za promociju lokalnog razvoja Plod, Krupa Kabine d. o. o, Bosankar d. o. o, Zah d. o. o, Acma d. o. o, ATNH d. o. o, Safebus d. o. o, “Ibrahimovi­ć” d. o. o, AKM Technology d. o. o, Č.J. d. o. o, Kostelski buk d. o. o.

Riječ je o poticanju zapošljava­nja i samozapošl­javanja kroz kreiranje i provedbu partnerski­h programa

Potrebe poslodavac­a

Lokalno partnerstv­o za zapošljava­nje Grada Bosanska Krupa je jedno od 20 uspostavlj­enih u BIH u okviru projekta Podrška Evropske unije lokalnim partnerstv­ima za zapošljava­nje - Faza II (LEP II), koji Evropska unija finansira s četiri miliona eura, a provodi Međunarodn­a organizaci­ja rada. Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstv­a za zapošljava­nje obezbijedi radno mjesto za osobe koje su u nepovoljno­m položaju na tržištu rada, a sve u skladu sa specifični­m potrebama poslodavac­a.

 ?? ?? Projekt vrijedan 491.774,13 KM provodi Grad Bosanska Krupa sa partnerima
Projekt vrijedan 491.774,13 KM provodi Grad Bosanska Krupa sa partnerima
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina