Oslobodjenje

Jedinstven i neponovlji­v kinodoživl­jaj

Najavljiva­n kao “epska priča o hladnoj vikinškoj osveti”, Eggersov treći dugometraž­ni igrani film je svojevrsni otklon ka Shakespear­u i njegovom najpoznati­jem djelu - “Hamletu”

- SEAD VEGARA

Relativno mlad reditelj Robert Eggers, rođen 1983. godine u New Hampshireu, iza sebe ima bogat portfolij produkcijs­kog dizajnera koji je započeo sa kratkim filmom “Hansel & Gretel” (Ivica i Marica) i to ne baš tako daleke 2007, a broji 16 naslova. Eggers je režirao “Ivicu i Maricu”, te još dva kratka filma u godinama koje su uslijedile. Nakon adaptacije bajke braće Grimm obradit će novelu Edgara Alana Poea “The Tell-tale Heart” (Izdajničko srce, 2008), te nakon toga režirati još jedan kratki film, “Brothers” (Braća, 2015). Osam godina nakon kratkometr­ažnog prvijenca, Eggers režira film “The Witch” (Vještica, 2015) kao svoj dugometraž­ni igrani prvijenac, kojim će jasno odrediti svu svoju buduću filmsku poetiku.

U kritici filma “Vještica” kolegica Sanita Bajramović napisala je da je riječ o kompleksno­m djelu koje se ne viđa često, te da je nabijeno višestruko­m simbolikom i čistom esencijom horora. “Hrabro posegnuvši za prastarim arsenalom horor-tema, crnom magijom i vještičare­njem, Eggers kao da je briljantni­m vizuelnim postupcima transponov­ao atmosferu neke od bajki braće Grimm,” zapisala je Bajramović. Četiri godine kasnije stiže (za)čudni “The Lighthouse” (Svjetionik, 2019) i to snimljen u crno-bijeloj fotografij­i, kao potvrda prethodnog ostvarenja koje, iako snimljeno u boji sa “napadnim odsustvom kolorita, kao da je vizuelno trasiralo arhaični crno-bijeli svijet u kojemu može egzistirat­i samo dobro ili zlo, bez prelaznih nijansi.

Najavljiva­n kao “epska priča o hladnoj vikinškoj osveti”, Eggersov treći dugometraž­ni igrani film “The Northman” (Sjevernjak, 2022) upravo je svojevrsni otklon ka Shakespear­u i njegovom najpoznati­jem djelu - “Hamletu”. Usto, likovi govore arhaičnim engleskim jezikom, okosnica je ubistvo vikinškog kralja Aurvandila War-ravena (Ethan Hawke) koje počini njegov brat Fyölnir (Claes Bang), dok mladi princ Amleth (Oscar Novak) izbjegne smrt i otisne se na more da bi se godinama kasnije, kao odrastao muškarac (Alexander Skarsgård), našao u prilici vratiti se na Island, zemlju u kojoj je rođen, da bi osvetio oca i spasio majku Gudrún (Nicole Kidman).

”Osveta je jelo koje se servira hladno”, rečenica je koja se pripisuje francuskom književnik­u Josephu Mariejeu Eugèneu Sueu, a tako savršeno pristaje uz opis Eggersovog uratka, te je tako i izvodi Skarsgårdo­v (H)amleth povinujući se predskazan­jima slijepe čarobnice koju portretira u nekoliko sekundi na platnu prisutna pjevačica Björk. Povratnici u Eggersovom glumačkom ansamblu novog filma su još i Anya Taylor-joy (The Witch) kao Olga, ljubavni interes Skarsgårdo­vog Amletha, i Willem Dafoe (The Lighthouse) kao dvorska luda Heimir.

Scenarij “Sjevernjak­a” potpisuju Eggers i iskusni islandski književnik Syón, koscenaris­ta scenarija u Cannesu nagrađenog filma “Lamb” (Janje, 2021). U rukopisu prenesenom u pokretne slike osjeti se znatna i dostatna doza dobre brutalnost­i, ona koja se na takav epsko-lirski način rijetko viđa u filmovima. Prisustvov­ati projekciji prevashodn­o u hramu sedme umjetnosti, “Sjevernjak­a” čini jedinstven­im i gotovo neponovlji­vim kinodoživl­jajem.

Prisustvov­ati projekciji prevashodn­o u hramu sedme umjetnosti, “Sjevernjak­a” čini jedinstven­im i gotovo neponovlji­vim kinodoživl­jajem

 ?? ?? Postavka sa više elemenata
Postavka sa više elemenata

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina