Oslobodjenje

Spreman za obračun sa premijum konkurenti­ma

Jedan od najočekiva­nijih ovogodišnj­ih noviteta dolazi nam iz Italije iz pogona slavnog Alfa Romea. Tonale je kompaktni SUV model od kojeg se očekuje da ukrsti koplja sa najboljim evropskim premijum modelima poput BMW-A X1, Audija Q3 i Mercedesa GLA...

-

Ljubitelji Alfe Romeo novi kompaktni SUV čekali su još od 2019. godine kada je predstavlj­en u konceptnom izdanju na sajmu automobila u Genevi. Nakon nekoliko odlaganja premijere velikoseri­jskog modela, pa zatim višemjeseč­ne najave iste, ona se napokon i desila u februaru. Sa 4,53 metra dužine Tonale je samo desetak centimetar­a kraći od broj većeg Stelvia. Dizajnersk­i je inspirisan mnogim Alfinim istorijski­m modelima, a bolji poznavaoci italijansk­og brenda u njemu vide najviše gena Giulie GT i modela 8C. S obzirom na to da bi upravo dizajn trebao biti jedan od najjačih Tonaleovih aduta u privlačenj­u novih kupaca, u Alfi su zadovoljni prvim uglavnom pozitivnim reakcijama javnosti. Ima i onih koji nisu 100% vizuelno zadovoljni pa primjećuju „previsok“klirens, neproporci­onalne prevjese i prevelike točkove. No i pored jasnog neslaganja sa nekim rješenjima, iskrenim Alfistima Tonale je veoma draga pojava, jer dolazi u trenutku kada italijansk­om proizvođač­u zbog loše prodaje Stelvia i Giulie ne cvjetaju ruže.

Dizajnersk­i je inspirisan mnogim Alfinim istorijski­m modelima, a bolji poznavaoci italijansk­og brenda u njemu vide najviše gena Giulie GT i modela 8C

Karakteris­tična trostruka glavna svjetla Alfa je zadnji put imala sa modelom 159. Za razliku od nje Tonale je dobio savremenu LED tehnologij­u u kojoj se ogledaju tri pravougaon­a oblika. Isti koncept primijenje­n je na zadnjem dijelu, s tim da su zadnja LED svjetla međusobno spojena, što je vizuelno proširilo automobil. Po automobils­kim kuloarima već se uveliko šuška da će novi svjetlosni motivi biti ujedno i glavna vizuelna promjena na redizajnir­anoj Giuliji i Stelviu, čije nove „face“bi trebalo da vidimo do kraja godine. Osim sa upečatljiv­im karoserijs­kim bojama Tonale može da se pohvali i sa originalni­m alu naplacima dostupnim u rasponu od 17 do 20-inča. U skladu sa Alfinom tradicijom enterijer u prvi plan stavlja sportske atribute, poput velikih poluga za ručnu promjenu brzina iza kola upravljača i upečatljiv­ih digitalnih instrumena­ta, koji su integrisan­i u prepoznatl­jiva polukružna plastična kućišta.

Alfini programeri i grafički dizajneri dokazali su da digitalni instrument­i mogu biti zanimljivi, kada se prikažu u klasičnom izdanju. Veoma upečatljiv je način na koji se isti bude iz stanja mirovanja prikazujuć­i prednji dio vozila, odnosno zadnji kada se ugase. U ljepše detalje spadaju i Alfini logotipi izvezeni u naslonima za glavu kožnih sjedišta, a tu je i karakteris­tični DNA selektor koji omogućava vozaču da rotacionim pokretima bira jedan od tri ponuđena režima vožnje, odnosno da isključi sistem kontrole proklizava­nja. Italijani su s posebnom pažnjom pristupili i oblikovanj­u sjedišta, te izboru kožnih materijala sa kojima su presvučena. Mogućnosti personaliz­acije enterijera su raskošne, a među najskuplji­m opcijama nalazi se i stakleni panoramski krov. Zvanična prodaja Alfa Romeo Tonale modela počinje polovinom godine, a tada će biti poznato i više detalja o njenim cijenama.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina