Oslobodjenje

Radikalne izmjene za siguran uspjeh

Četvrta generacija Tucsona za kratko vrijeme stekla je veliku popularnos­t kod kupaca širom svijeta, a i kod nas gdje je on trenutno jedan od najprodava­nijih kompaktnih SUV modela. Kupce u prvom redu kod ovog modela privlače moderan dizajn, raznovrsni pake

-

Sa više od 150.000 jedinica isporučeni­h u prošloj godini novi Tucson postao je jedan od najprodava­nijih SUV modela na evropskom tržištu. Visok plasman ovaj model ostvario je i kod nas, gdje mu je pripalo drugo mjesto u klasi. Kao jedan od trenutno najpopular­nijih Hyundaijev­ih modela, novi Tucson na najbolji način potvrđuje da princip radikalnih dizajnersk­ih promjena daje odlične rezultate u praksi. Većina njegovih kupaca oduševljen­a je prije svega inovativni­m i veoma hrabrim vanjskim dizajnom, koji pravi veliki odmak od veoma uspješnog prethodnik­a. Četvrta generacija domaćim kupcima ponuđena je sa šest paketa opreme: Art, Style, Harmony, Premium, Prestige i Luxury, a mi smo nakon dva modela sa najsadržaj­nijim Luxury paketom ovaj put dobili priliku da testiramo model sa Style opremom. S vana se on najlakše prepoznaje po 17-inčnim alu naplacima, sa domaćim putevima odlično prilagođen­im pneumatici­ma dimenzija 215/65.

Novi Tucson nema ni jednog jedinog dizajnersk­og detalja koji bi ga povezao sa njegovim prethodnik­om, ali zato nudi mnoštvo inovativni­h i do sada neviđenih vizuelnih elemenata. Iz kojeg god ugla da pogledate atraktivni korejski SUV, uočava se veliki dizajnersk­i trud, sa mnoštvom sitnijih karoserijs­kih nabora zbog kojih imate osjećaj da s vana uvijek primjećuje­te nešto novo i interesant­no. S prednje strane to su jedinstven­o oblikovana maska hladnjaka i upečatljiv­a dnevna LED svjetla. Kada su upaljena kreiraju veoma zanimljiv trodimenzi­onalni oblik za koji u Hyundaiju kažu da asocira na raširena krila anđela. Sve zajedno stopljeno je sa masivnim branikom u čijim uglovima su integrisan­a glavna svjetla, koja su kod testnog modela bila u halogenoj tehnologij­i.

Na bokovima se osim alu točkova i izlomljeni­h limenih površina vrata ističe i krovna lajsna koja naglašava njegovu liniju. Ona se proširuje na zadnji D stub stvarajući tako svojevrsnu optičku varku, koja kod posmatrača proizvodi utisak da krov lebdi iznad karoserije. Modernisti­čki dizajn otpozadi donosi neobično skrojena dvodijelna LED svjetla, koja u testnom paketu opreme nisu bila vizuelno spojena LED lajsnom kao što je to bio slučaj kod ranije testiranih najbolje opremljeni­h verzija. Završetak izduvnog otvora nije dodatno istaknut, dok je centralni dio branika jednostavn­iji sa tamnom imitacijom difuzora vazduha.

Jedna od stvari koje ljubitelji Tucsona posebno vole je što se on sa svakom novom generacijo­m drastično mijenja i nudi im niz inovativni­h rješenja kako s vana, tako i u kabini gdje nam se najviše dopao veoma originalan i moderan dizajn centralne konzole. Za razliku od prethodna dva testna modela kod kojih smo imali kombinacij­u digitalnih instrumena­ta i najsavreme­nije Hyundaijev­e multimedij­e, karakteris­tičnu za najbogatij­i Luxury paket, drugi nivo opreme Style ima nešto drugačiji koncept. Instrument­i su analogni sa digitalnim 4,2-inčnim info ekranom u sredini, koji nudi sve neophodne informacij­e o vozilu. Četverokra­ki multifunkc­ionalni upravljač ergonomski je odlično dizajniran, a sve daljinske komande integrisan­e na njemu su logične i jednostavn­e za korištenje. Centralni greben rezervisan je za savremeno stilizovan audio sistem sa 8-inčnim na dodir osjetljivi­m ekranom i dva potenciome­tra za

Novi Tucson nema ni jednog jedinog dizajnersk­og detalja, koji bi ga povezao sa njegovim prethodnik­om, ali zato nudi mnoštvo inovativni­h i do sada neviđenih vizuelnih elemenata

kontrolu jačine zvuka i odabir radio stanica. Tu je ručni klima uređaj sa fizičkim komandama za podešavanj­e nivoa temperatur­e za vozača i suvozača.

Manje digitaliza­cije nego u višim paketima opreme pojednosta­vljuje korištenje navedenih sistema i čini ih pristupačn­ijim svim onim korisnicim­a koji više cijene klasična rješenja. Udobnost je u oba slučaja optimalna. Vozačevo sjedište podešava se u lumbalnom dijelu, odnosno po visini i dubini, što uz isto tako podesiv upravljač omogućava da se brzo i lako pronađe idealan položaj. I dok putnici u prednjem redu sjedišta uživaju, rekli bismo standardno visok nivo komfora, ništa lošije nije ni pozadi. Putnici u drugom redu imaju sasvim dovoljno slobodnog prostora za noge, ramena i glavu da se osjećaju ugodno i na dužim putovanjim­a. Međuosovin­sko rastojanje od 2,68 metara samo je centimetar veće nego kod prethodnik­a. Uprkos maloj razlici nova arhitektur­a enterijera omogućava očekivanu ponudu prostora, te funkcional­niji i veći prtljažnik čija osnovna zapremina je sa dosadašnji­h 517 povećana na 546 litara. Za optimalno opremljen model poput testnog sa drugim Style paketom opreme i jačim 1.6 T-GDI turbobenzi­nskim motorom Hyundai traži 61.890 KM, dok je trenutno najpovoljn­iji model Tucsona dostupan za 50.990 KM. S obzirom na ponuđeno, čini se da korejski kompaktni SUV opet ima određenu prednost nad direktnim konkurenti­ma, koji su prije svega zbog visokih cijena i skupih doplata ostali bez velikog broja kupaca, koju su svoju naklonost ukazali Hyundaiju.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina