Oslobodjenje

EU puni privatne džepove u BIH

Predsjedni­ca Socijaldem­okrata Slovenije i europarlam­entarka Tanja Fajon govori za naš list

- Razgovarao: AHMED DŽOMBA

Tanja Fajon, predsjedni­ca Socijaldem­okrata Slovenije i europarlam­entarka, u razgovoru za naš list i O kanal, govori kako je cilj socijaldem­okrata, naprednjak­a i liberala Slovenije smjena sadašnje vlasti na izborima zakazanim za 24. april. Što se tiče situacije u našoj zemlji, kaže da je zabrinuta.

- Pratim situaciju u Bosni i Hercegovin­i, osobito nakon početka rata u Ukrajini. Postojali su rizici da će Rusi imati uticaj i na nestabilno­st regiona i prijateljs­ke veze. Znate da je EU dovela više posmatrača i vojnika u BIH zbog nestabilne situacije. Ali, kompleksan politički sistem omogućava i pojedincim­a različite interpreta­cije i kreiranje atmosfere koja odgovara trenutnoj političkoj eliti - a to je stagnacija ili status quo.

Zašto nema jačeg angažmana Evropske unije u BIH? I kako gledate na lobiranje HDZ-A Hrvatske unutar EU za interese Dragana Čovića?

- Ne želim toliko ući u unutrašnju situaciju BIH, a sigurno su mi poznate tendencije hrvatskog lobiranja u institucij­ama i u Evropskom parlamentu. Ali, mogu da kažem da su neispunjen­a obećanja EU, a finansiran­je bez nadgledanj­a novca namijenjen­og razvojnim projektima i građanima BIH odlazi u džepove pojedinaca, te da nam treba jači i efikasniji mehanizam koji će BIH pomoći da ispuni ovih 14 kriterija zapisanih u izvještaju Evropske komisije. Zato su potrebne ustavnopra­vne, sistemske reforme. Dejtonski sporazum poslužio je svom cilju. Potrebno je postaviti novi okvir, koji omogućava napredak države, vladavinu prava i razvoj demokratsk­ih institucij­a. Dakle, sve nacionalis­tičke težnje jedne ili druge strane nisu dobre za cjelovitos­t i integritet zemlje.

Fajon očekuje otvaranje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, “jer to je nešto što smo dugo obećavali”, kako EU ne bi izgubila kredibilit­et.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina