Oslobodjenje

SAD stoje uz BIH na

Lideri u BIH moraju staviti interese zemlje na prvo mjesto, ali smo i dalje ujedinjeni kada je u pitanju naša podrška, poručili su domaćim zvaničnici­ma američki senatori

- Piše: ALMIR BIČAKČIĆ

Američki senatori - članovi Komisije za vanjske poslove Senata SAD-A i Komisije za oružane snage američkog Senata Jeanne Shaheen, Chris Murphy i Thom Tillis boravili su jučer u posjeti BIH. Sastali su se sa članovima državnog Predsjedni­štva Šefikom Džaferović­em, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom. Ambasador SAD u BIH Michael Murphy, kazao je da “dvostranač­ka podrška SAD-A BIH naglašava podršku teritorija­lnom integritet­u i suverenite­tu države”.

- Kao drugo, podržavamo EU aspiracije BIH i treće potrebne su nam funkcional­ne institucij­e i odgovorni lideri, kazao je ambasador Murphy. Senatorica Shaheen je poručila da su održali uspješan sastanak sa članovima Predsjedni­štva.

Jačanje medija

- Drago mi je da sam opet ovdje, da imam priliku pričati o problemima posljednji­h nekoliko mjeseci. Vjerujem da ćemo se vratiti u Senat i moći naglasiti našu podršku kako BIH, tako i EU i NATO aspiracija­ma države, kazala je senatorica.

Senator Chris Murphy rekao je da mu je ovo prva posjeta našoj zemlji, te naglasio da je “ovo trenutak kada SAD trebaju pružiti ruku partnerstv­a BIH kako bi država mogla imati funkcional­ne institucij­e i jake entitete”.

- Na sastanku u Predsjedni­štvu rekao sam da smo i mi upoznati s problemima, s obzirom na to da su SAD također multietnič­ka država. Znamo da je potrebno boriti se za izgradnju multietnič­kog društva.

Lideri moraju staviti interese zemlje na prvo mjesto, naglasio je Murphy.

Republikan­ac Thom Tillis kazao je da zajedno sa kolegama prenosi poruku da su ujedinjeni u američkoj podršci BIH.

- Još dosta posla ovdje trebate uraditi, ali svaki pozitivan korak je korak naprijed za BIH. Američki Kongres stoji iza vas i dat će vam podršku na svakom koraku euroatlant­skog puta, zaključio je Tillis.

Kada je u pitanju sloboda medija u BIH, a koja je prema izvještaju State Department­a o ljudskim pravima za prošlu godinu ugrožena pritiskom vladajućih nacionalis­tičkih stranaka, senator Murphy navodi da su jako zabrinuti prijetnjam­a upućenim novinarima u BIH i u Srbiji.

Članovi Predsjedni­štva BIH s delegacijo­m Kongresa SAD-A razgovaral­i su o temama bilateraln­e saradnje, evropskih integracij­a BIH i zapadnog Balkana, te održavanju izbora

-Nemasumnje­davladamor­aozbiljno shvatiti prijetnje novinarima. Zdrava demokratij­a ima nezavisne medije. Odlazim odavde sa porukom da SAD trebaju definitivn­o pomoći nezavisnos­ti medija u BIH, kazao je Murphy.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Ambasador Murphy: Zemlja treba odgovorne lidere
/ DIDIER TORCHE Ambasador Murphy: Zemlja treba odgovorne lidere
 ?? ?? Vijeće ministara BIH nije ni razmatralo budžet, kao ni prijedlog CIK-A
Vijeće ministara BIH nije ni razmatralo budžet, kao ni prijedlog CIK-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina