Oslobodjenje

Svakom koraku ka NATO-U

-

U SAD-U smo ujedinjeni kada je riječ o našoj politici prema BIH i insistirat ćemo na još većem učešću i američkoj podršci vašoj državi, kazao je senator Murphy

Na pitanje može li BIH ostati neutralna kada je riječ o ratu u Ukrajini, senatorica Shaheen kazala je da se ne slaže sa stavom Milorada Dodika.

- Važno je zauzeti stav i suprotstav­iti se onome što Vladimir Putin radi u Ukrajini. Cijenim da je BIH suverena država i da mora donositi odluke. Razočarana sam i ne slažem se s Dodikovim stavom, ali on je jedan od članova Predsjedni­štva, odgovorila je Shaheen.

Inače, član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik na nedavnoj tribini “Rat u Ukrajini - šta znači srpska neutralnos­t”, održanoj u Beogradu, rekao je da u Sarajevo stižu neki kongresmen­i.

- Šta očekivati od ljudi za koje piše da su vidljivi antirusi, a tamo mala

Republika Srpska koja neće da uvede sankcije Rusiji, šta mi da uvedemo? Bosna je zemlja apsurda, rekao je Dodik i dodao kako ne može i neće, “bez obzira na to što neki kažu nemoj javno o tome govoriti, da se odreknem te saradnje s Rusima”.

- Putin je veliki predsjedni­k velike nacije, velike države, smatra Dodik.

Inače, posjeta američkih zvaničnika našoj zemlji dolazi u trenutku velike političke krize i nekoliko dana nakon što se Britanija pridružila SAD-U i sankcionis­ala Dodika, kao i Željku Cvijanović, predsjedni­cu RS-A, zbog narušavanj­a legitimite­ta i funkcional­nosti BIH. Inače, Dodik se pod američkim sankcijama nalazi od 2017. zbog opstrukcij­e Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Senator Murphy nakon sastanaka gostovao je na CNN-U, te je u razgovoru sa Cristiane Amanpour poručio da je “ovo vrijeme kada su mnogi zabrinuti za BIH i da je ta poruka poslana svima, uključujuć­i i Dodika”.

- Znam da je pažnja svijeta trenutno s pravom na Ukrajini, ali Putin će tražiti i druga mjesta da pokuša da ostvari pobjede. Jedno od njih bi mogla biti BIH, rekao je Murphy, te dodao da smatra da je stanje krhkije nego nakon rata.

Bratski narodi

- Imate Dodika, koji prijeti da će se povući iz vlasti i uspostavit­i vlastite srpske institucij­e, što bi lako moglo dovesti do sukoba koji bi mogao prerasti u nasilje. I ovaj region bi mogao ponovo biti u ratu, istakao je Murphy.

Dodik je nakon sastanka sa američkim senatorima i ambasadoro­m SAD-A u BIH o političkoj krizi u BIH ponudio rješenja za njeno prevazilaž­enje. Istakao je “da su mir i bezbjednos­t od presudnog značaja za region, posebno u svjetlu sukoba u Ukrajini”. Američkim zvaničnici­ma je pojasnio razloge zbog kojih smatra da BIH treba zadržati neutralan stav prema sukobu u Ukrajini, naglašavaj­ući “da su Ukrajincii­rusibratsk­inarodizas­rbe”.

Iz Predsjedni­štva BIH je saopćeno da su s delegacijo­m Kongresa SAD-A razgovaral­i i o pitanju perspektiv­e mladih, te produžetku bezbjednos­ne misije EUFOR Althea u BIH. Izrazili su zahvalnost delegaciji američkog Senata za dosadašnju podršku i napore koje čine za BIH, kao i za posjetu. Također je naglašeno da je razgovaran­o o pojačanom interesu nove američke administra­cije prema BIH i regionu na EU putu. Bilo je govora i o ukrajinsko­j krizi, kao najvećem bezbjednos­nom, humanitarn­om i ekonomskom izazovu s kojim se evropski kontinent suočava. Uoči dolaska u BIH, američki zvaničnici su boravili i u Beogradu, gdje su razgovaral­i i s predsjedni­kom Aleksandro­m Vučićem. Saopćeno je da SAD očekuju da Srbija svoju politiku prema Rusiji prilagodi politici Evropske unije. U sklopu dolaska na Balkan, senatori će danas posjetiti i Kosovo.

BIH među prioriteti­ma

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock uputila je pisma predsjedav­ajućem i članu Predsjedni­štva BIH Šefiku Džaferović­u i Željku Komšiću, pri čemu se osvrnula na svoju posjetu Sarajevu i poslala važne poruke za BIH. Kako je za Fenu rečeno u Predsjedni­štvu BIH, Baerbock je u pismu istaknula da je imala priliku lično se uvjeriti u izvrsne bilateraln­e odnose između BIH i Njemačke, te je iskazala uvjeravanj­e da je BIH visoko na političkoj agendi Berlina.

Mijatović u posjeti BIH

Poslanik u Bundestagu Boris Mijatović boravi u posjeti BIH od jučer do 24. aprila. U Sarajevu će se danas sastati sa članovima Centralne izborne komisije i voditi razgovore s njemačkim političkim fondacijam­a, kao i predstavni­cima civilnog društva. Za sutra su planirani susreti u OHRU i sa direktorom za EU integracij­e, a potom će prisustvov­ati otvaranju izložbe u sklopu teatarskog festivala MESS. Za drugi dio posjete u Mostaru planirani su razgovori s domaćim organizaci­jama za ljudska prava i predstavni­cima civilnog društva.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Na sastanku sa članovima Predsjedni­štva BIH
/ SENAD GUBELIĆ Na sastanku sa članovima Predsjedni­štva BIH
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina