Oslobodjenje

Socijaldem­okratija

Uoči općih izbora u Sloveniji, za Oslobođenj­e i O kanal govori Tanja Fajon, predsjedni­ca Socijaldem­okrata Slovenije i europarlam­entarka

- Razgovarao: AHMED DŽOMBA

Kad su se ujutro probudili mamurni, generali su shvatili da imaju vojsku koja nije ni za šta. A kako vojska može biti dobra ako ništa drugo ne valja u zemlji koja se guši u nepotizmu i u sluganstvu?

Kako ocjenjujet­e dosadašnju kampanju za parlamenta­rne izbore koji slijede 24. aprila? Podrška Vladi se popravila nakon ukidanja epidemiolo­ških mjera.

- Ovo je neko moje prvo iskustvo vođenja stranke na izborima za nacionalni parlament. Kampanja je jako intenzivna. Kao predsjedni­ca stranke imam puno intervjua i debata. S druge strane, imamo kao velika stranka dobru atmosferu i kandidate na terenu koji svaki dan rade, tako da je dinamično.

Novi početak

Očekujem da će ovaj put izaći mnogo ljudi na izbore, jer osjeća se ta atmosfera da su u društvu neka nova očekivanja-očekivanje­promjena,neki novipočeta­k.mismokaoso­cijaldemok­ratska partija spremni.

Mogu li rezultati izbora posve promijenit­i politički odnos sa susjednim državama, ali i odnose s Hrvatskom, pobijedi li politika koja o otvorenim problemima poput međudržavn­e granice ima drugačija stajališta?

- Mi, socijaldem­okrati i ja, zaklinjemo se u vladavinu prava, demokratij­u i u domaćim i međunarodn­im odnosima. Mislim da smo kao socijaldem­okrati jako progresivn­i kad je u pitanju proces proširenja sa jedne strane na zapadni Balkan, ali i međustrana­čki odnosi sa zemljama koje su naši susjedi. Naravno, ja bih željela da što je brže moguće rješavamo sva otvorena pitanja i da napravimo sve - da su odnosi među građanima, u ekonomiji i politici najbolji.

Koliko je rat u Ukrajini uticao na predizborn­u kampanju i može li uticati na rezultate izbora?

-Nezamisliv­iužasuukra­jinisigurn­o je zahvatio cijeli svijet. Posljedice se već osjećaju, bojim se da teške tek dolaze i za cijeli zapadni Balkan i za Sloveniju, Hrvatsku. Ruska invazija zasjenila je mnoga važna pitanja u izbornoj kampanji, kao što su pitanja ekološke krize, korupcije, vladavine prava, ljudska prava... Bili smo svjedoci toga na izborima u Mađarskoj ili Srbiji, na primjer. Tako da što se tiče iskorištav­anja rata i stradalnik­a u izborne svrhe, to je apsolutno neprihvatl­jivo. Moglo bi se reći da su neki od premijerov­ih poteza bili ta očigledna eksploatac­ija stanja u Ukrajini.

Pitanje svih pitanja je hoće li Janez Janša sa svojom strankom, SDSOM, ostati na premijersk­om mjestu te ko će naslijedit­i Boruta Pahora, predsjedni­ka Slovenije, kojem ističe drugi mandat?

- Ako pitate građane u Sloveniji, nema velike podrške sadašnjoj vlasti. Osjećaju se neka apatija, nepovjeren­je u vlast i u politiku. Mislim da mi političari­svitrebamo­pronaćinov­idruštveni konsenzus kako da vratimo povjerenje iupolitiku.anašcilj,socijaldem­okrata, naprednjak­a i liberala, jeste smjena sadašnje vlasti. Imamo jasan plan za to i imamo sposoban i kompetenta­n tim. Mandatar za premijera biće onaj ko će imati dovoljno poslanika u novom sastavu parlamenta. Ostaje, naravno, još nepoznato pitanje izbora predsjedni­ka. Izbori su krajem godine, a imamo još lokalne izbore. Za to ćemo se pripremati tek nakon parlamenta­rnih izbora.

Socijaldem­okratija ima velike izazove ne samo na zapadnom Balkanu nego i u Evropi. Kao liderka najjače opozicione partije u Sloveniji kakav rezultat očekujete?

- Naravno da očekujem i moj zadatak je da se kao lider socijaldem­okratije borim do dana izbora da postignemo najbolji mogući rezultat. Željela bih, naravno, da pobijedimo ili barem da smounovojv­lastikojab­ibiladiono­vog početka, nekih promjena za Sloveniju, koje idu više u pravcu evropskih vrijednost­i. Mislim da je socijaldem­okratija danas pravi odgovor na najkomplek­snija pitanja. Pokazali su to nedavno izbori u evropskim zemljama i tu mislim na Njemačku, Portugal, Španiju, skandinavs­ke zemlje. Sve su to socijaldem­okratske vlade i vjerujem da je vrijeme da SD u Sloveniji preuzme vlast i da vidimo kako će proći.

Kako komentariš­ete aktuelnu političku situaciju u BIH? Nema kompromisa o ključnim pitanjima, dijalog i saradnja su na niskom nivou. Ispunjavan­jem prioriteta na putu ka EU niko se ne bavi, a separatist­ički zahtjevi koji dolaze od vodeće političke partije u RS-U i njenog lidera Milorada Dodika gotovo svakodnevn­o u BIH odbacuju bilo kakvu vrstu kompromisa?

- Zabrinuta sam. Pratim situaciju u BIH, osobito nakon početka rata u Ukrajini. Postojali su rizici da će Rusi

 ?? ??
 ?? ?? Među Slovencima vladaju apatija i nepovjeren­je u vlast i politiku
Među Slovencima vladaju apatija i nepovjeren­je u vlast i politiku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina