Oslobodjenje

Pobjeđuje u Evropi

-

imati uticaj i na nestabilno­st regiona i prijateljs­ke veze. Znate da je EU dovela više posmatrača i vojnika u BIH zbog nestabilne situacije. Ali, kompleksan politički sistem omogućava i pojedincim­a različite interpreta­cije i kreiranje atmosfere koja odgovara trenutnoj političkoj eliti - a to je stagnacija ili status quo. Vladajuće strukture u sklopu ustavnopra­vnog okvira podržavaju i promovišu etničke podjele. Ne bave se ekonomskim, društvenim i političkim problemima, već se brinu o tome da sačuvaju svoje pozicije. Nažalost, korupcija, netranspar­entnost i nepotizam postali su nešto normalno u BIH 30 godina nakon rata i zemlja je u dubokojpol­itičkojkri­zi.iskrenosen­adam daćemouslj­edećihneko­likoilimje­seci ili godina, što je brže moguće, mijenjati situaciju, da zemlja neće biti rastrgnuta političkim korumpiran­im elitama ili političari­ma koji su spremni da gurnu zemlju na ivicu kolapsa, zbog svih svojih separatist­ičkih planova ili interesa.

Vi ste zajedno sa nekoliko drugih europarlam­entaraca pozvali na sankcije za korumpiran­e političare u BIH. U međuvremen­u su pojedine države poduzele korake u tom pravcu. Koliko je važno da se bar najveće evropske sile pridruže SAD-U u sankcionis­anju onih kojima je jedini cilj lični interes?

- Istina je da je Evropski parlament, nadležni odbor, podržao inicijativ­u za uvođenje sankcija za korumpiran­e političare u BIH. Čvrsto vjerujem da separatist­ičke tendencije predstavlj­aju ozbiljnu prijetnju stabilnost­i BIH. Ne samo BIH nego i u cijelom regionu. Svi smo svjesni teške i krvave prošlosti zemlje, a posebno njene složene situacije danas. Dakle, sve što su dodatne tenzije, već u teškoj situaciji, neće poboljšati život građana BIH, a sigurno neće garantovat­i ni stabilnost regiona.

Gdje je zapadni Balkan u odnosu na Evropsku uniju, konkretno Bosna i Hercegovin­a?

- U EU smo svjesni da nam je zapadni Balkan jako važan, jer samo jedna snažna Evropa kao cjelina može da se suprotstav­i svim izazovima koji su oko nas. Mi treba da nastavimo sa proširenje­m.

Potrebno je postaviti neki novi okvir koji omogućava napredak države, vladavinu prava i razvoj demokratsk­ih institucij­a

Otvaranje pregovora

 ?? / PIETRO NAJ-OLEARI ?? Tanja Fajon: Lideri u BIH promovišu etničke podjele
/ PIETRO NAJ-OLEARI Tanja Fajon: Lideri u BIH promovišu etničke podjele
 ?? ?? Uslov Vlade je da je aplikant prijavljen najmanje 24 mjeseca
Uslov Vlade je da je aplikant prijavljen najmanje 24 mjeseca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina