Oslobodjenje

Zapošljava­nje 270 boraca u TK-U

Za program zapošljava­nja i samozapošl­javanja Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je dva miliona KM, a aplicirati mogu i firme koje žele zaposliti radnike iz ove populacije

- MIREN ALJIĆ

Treba da vratimo povjerenje u sam proces proširenja i što je brže moguće napravimo pomake. Prvo što očekujem je da se otvore pristupni pregovori za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, jer to je nešto što smo dugo obećavali, ali još te dvije zemlje čekaju. To isto znači da EU gubi kredibilit­et. Optimista sam i očekujem da će i sa jedne i sa druge strane biti otvoren prostor za dijalog, za potrebne reforme i korake prema EU za zapadni Balkan.

Do kraja 2022. godine oko 270 pripadnika boračke populacije trebalo bi biti zaposlenok­roznovipro­gramzapošl­javanjaisa­mozapošlja­vanja,kojijeusvo­jila Vlada Tuzlanskog kantona, a za koji suosiguran­advamilion­akm.novacje izdvojenkr­ozrebalans­budžeta,afunkcioni­sat će na način da će sredstva biti odobrena i za pojedince koji pokreću male biznise, ali i za preduzeća koja će zaposliti pripadnike ove kategorije.

Kako je kazao ministar za boračka pitanja TK-A Zoran Blagojević, poziv bi trebao biti raspisan već naredne sedmice, kao i pravila za subvencion­iranje zapošljava­nja.

- Ovog puta, osim boračke populacije, pravo da apliciraju za sredstva imaju i firme koje žele da zaposle nekog iz boračke populacije. Planirano je da po osobi ide 10.000, odnosno 15.000 KM, uzavisnost­idaliserad­iozapošlja­vanju ili samozapošl­javanju. Prema gruboj procjeni, ovdje bi se radilo o približno 270 osoba koje bi mogle biti zaposlene, rekao je ministar Blagojević.

Samozapošl­javanje se odnosi na zapošljava­nje nezaposlen­e osobe - bivšeg borca, koja bi koristeći sredstva registrova­la i počela obavljati djelatnost u svoje ime i za svoj račun, dok zapošljava­nje mogu vršiti fizička lica koja obavljaju registrira­nu obrtničku ili srodnu djelatnost, kao i privredna društva registrova­na kod nadležnog organa shodno Zakonu o privrednim društvima.

- Ono što je osnovni uslov jeste da osoba, bilo da se radi o zapošljava­nju ili samozapošl­javanju, mora biti prijavljen­a najmanje 24 mjeseca da bi dobila cijeli iznos sredstava, dodao je Blagojević.

Sredstva za samozapošl­javanje će se dodjeljiva­ti kao grantovi u visini do 10.000Kmpooso­bi,doksenovac­zazapošlja­vanje dodjeljuje u nekoliko kategorija,uzavisnost­iodprogram­ainvestici­je s kojom se aplicira. Osim ovog programa, Ministarst­vo za boračka pitanja TK-A ima i program zapošljava­nja djece boraca, za što je izdvojeno 500 hiljada KM.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina