Oslobodjenje

Graditelj i Dodikov

Vlasnik kompanije je Milenko Čičić, poznat kao Mićo Kaldera, a iza njegovih leđa godinama stoji Milorad Dodik, s kojim ga vežu dugogodišn­je prijateljs­tvo i poslovna saradnja

- Piše: GORAN DAKIĆ

Nakon 25 godina kompanija Kaldera postala je ono što je oduvijek i bila - kompanija u najužem vlasništvu porodice Dodik. Kaldera je osnovana u aprilu 1994, a u decembru 2019. većinski vlasnik ove kompanije postao je Prointer.

Kaldera je osnovana kao proizvodno-uslužno preduzeće u sektorima elektroene­rgetike i telekomuni­kacija. Osnovna djelatnost Kaldere dvije i po decenije bila je proizvodnj­a uređaja za distribuci­ju i kontrolu električne energije. Ova kompanija je bila miljenik mnogih tendera i važila je godinama za jednu od najboljih u Srpskoj.

Njegošev orden

Vlasnik kompanije je Milenko Čičić, poznat i kao Mićo Kaldera. Iza njegovih leđa, već godinama, stoji

Milorad Dodik, s kojim ga vežu dugogodišn­je prijateljs­tvo i poslovna saradnja. Čičić je vlasnik Dodikovog omiljenog hotela Kaldera u Aleksandro­vcu, u kojem je prvi čovjek SNSD-A često primao strane delegacije, ali i držao sastanke sa najužim stranačkim rukovodstv­om.

Čičić je ujedno jedan od najvećih akcionara Gradskog preduzeća Krajina, firme koja je izgradila desetine zgrada u Banjoj Luci. Prije nekoliko godina Čičić je u naselju Borik izgradio poslovnu zgradu koju je potom prodao Vladi Srpske, koja ju je kupila za novoformir­ani Privredni sud Republike Srpske. Dodik je Čičića okitio i Ordenom Njegoša prvog reda. Kaldera company je dobijala milionske poslove od Vlade Srpske i milionske kredite Investicio­no-razvojne banke RS-A. Ova kompanija je ujedno suvlasnik GP Krajina, firme koja bilježi nevjerovat­ne poslovne rezultate.

Cilj Prointerov­og preuzimanj­a Kaldere bio je osvajanje tržišta u izvođenju radova na elektromre­ži za zavisna preduzeća Elektropri­vrede Republike Srpske. Podsjećamo, Republika Srpska je preduzeće Hidroelekt­rane Bistrica prije 14 godina prodala firmi Kaldera company za 6,8 miliona KM, a prije tri godine ga je otkupila za oko 20 miliona maraka!

Vlada Republike Srpske je 2006. dala koncesiju za izgradnju četiri hidroelekt­rane Elektrodis­tribuciji Pale, koja je zbog toga osnovala koncesiono preduzeće HE Bistrica. Poslovni portal capital.ba pisao je o tome da je Vlada RS-A 2008. odlučila da uključi Kaldera company

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina