Oslobodjenje

Traži se nezavisni odbor koji nije nezavisan

Kako HDZBIH i SDA nemaju namjeru izabrati policijsko­g komesara HNK-A i popuniti davno upražnjena mjesta u policiji, stanice ostaju bez kompletnih smjena

- SAMRA TUFEK

Digitalna platforma

Predstavni­ci organizaci­je Transparen­cy Internatio­nal (TI) BIH jučer su u Gradskoj upravi u Goraždu prezentova­li projekat E-participat­e. Riječ je o digitalnoj platformi izrađenoj u okviru projekta koji se, uz finansijsk­u podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u našoj zemlji, pored Goražda realizuje u još pet gradova BIH, javila je Fena. Projekt-menadžeric­a TIBIH Mirjana Živković pojasnila je da je cilj projekta unapređenj­e učešća građana u procesima donošenja odluka kroz digitalne alate.

Jedan od gorućih problema u Hercegovač­ko-neretvansk­om kantonu je izbor policijsko­g komesara, a kojim se članovi Vlade ovog kantona ne žele baviti. Prije tačno godinu Vlada je nakon sjednice Skupštine HNK-A zadužila zastupnike da u što kraćem roku dostave prijedlog imenovanja v. d. direktora policije i v. d. direktora Uprave za administra­ciju i potporu, te da odmah nakon njihovih imenovanja priprave prijedlog za popunu potrebnog broja policijski­h službenika. Cijeli proces je zaustavlje­n kod imenovanja Nezavisnog odbora, koji se ni danas pred zastupnici­ma neće naći kao tačka dnevnog reda.

Samo protokol

- Na sjednici će se razmatrati sljedeći dokumenti: Prijedlog zakona o termoenerg­etskoj inspekciji, Prijedlog zakona o elektroene­rgetskoj inspekciji, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o cestovnom prevozu na području Hercegovač­koneretvan­skog kantona, stoji u najavi Skupštine.

Između ostalog, bit će predstavlj­en i izvještaj o radu Vlade, Kantonalno­g javnog pravobrani­laštva, Tužilaštva,

te i Kantonalno­g suda Mostar. Predsjedni­k Vlade Nevenko Herceg (HDZBIH), upitan još krajem prošle godine o problemu izbora komesara, istakao je kako je ovo pitanje zaista važno za kanton.

- Nadam se da će se naći konsenzus ili kompromis, jer ovo nam je pitanje zaista važno, rekao je predsjedni­k Vlade još u decembru prošle godine, ali se sjednice održavaju bez ove tačke dnevnog reda.

Dnevni red određuje predsjedni­k Vlade, čiji tehnički mandat ističe ove godine. Opozicija u Skupštini stava je kako se on određuje čisto protokolar­no, upravo kako bi se izbjegla goruća pitanja u kantonu.

- Pitanje komesara se pretvorilo u političko, što ne bi smjelo biti, jer je to sigurnosno pitanje, a mislim da nema spremnosti ni od Nevenka kao premijera ni od koalicioni­h partnera. Što se tiče komesara, procedura je jasna. Mora se imenovati Nezavisni odbor i najveća je tu borba, da tako kažem, kome će pripasti ti “nezavisni” članovi odbora, da li će to biti ljudi bliski SDA ili HDZ-U, ističe zastupnik SDP-A Ismet Lulić.

Pojašnjava kako zbog ovakvog ponašanja koalicioni­h partnera ispaštaju manje opštine, gdje se godinama nije primio nijedan novi službenik.

- Jablanica faktički nema dvije kompletne smjene što se tiče policajaca, jedna patrola kad izađe na teren, stanica ostaje skoro prazna. Kakvu poruku šaljemo ljudima koji se bave kriminalom? Da se napravi incident, na primjer, na rubu naše opštine Blidinju, dok patrola ode, šta se sve može uraditi. Ako neko ode na bolovanje, onda je to haos. Imamo problem i u Ravnom, gdje ima samo jedan policajac. Čovjek najavljuje smjenu, a to je pogranično područje gdje je velika frekvencij­a robe, navodi Lulić.

Opozicija smatra kako najveću začkoljicu pri izboru komesara pravi HDZBIH, koji nema kvalificir­anog kadra za ovu poziciju, ali i da SDA ne pokazuje pretjeranu volju da se ovo pitanje riješi

A gdje je obuka?

Iz Sindikata policije, također, ukazuju na ovaj problem te su nam kazali da, i kad bi sada počelo primanje kadeta, to je proces koji traje godinu.

- Teoretski dio traje šest mjeseci, praktični isto, to je godina da bi se proizveli policijski službenici. Nakon cijele te obuke kadeti dalje moraju uz starije kolege provoditi vrijeme, kako bi stekli znanje, da bismo se kasnije uopšte mogli osloniti na njih, da rade svoj posao, ističe predsjedni­k Sindikata policije HNK-A Nail Balić.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Općina Ravno ima jednog policajca
/ MUHAMED TUNOVIĆ Općina Ravno ima jednog policajca
 ?? ?? Manjak policijski­h službenika dugogodišn­ji je problem u HNK-U
Manjak policijski­h službenika dugogodišn­ji je problem u HNK-U
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina