Oslobodjenje

Tri dalekosežn­a cilja

Uprava za obrazovanj­e i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BIH predstavil­a je naučnoistr­aživački projekat “Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne”

- ĐORĐE KRAJIŠNIK

Juče je u Studentsko­m centru Islamske zajednice BIH u Sarajevu Uprava za obrazovanj­e i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BIH predstavil­a javnosti svoj veliki naučnoistr­aživački projekat. Ovaj projekat u središtu nosi multimedij­alnu izložbu “Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne”, koja predstavlj­a monumental­an istraživač­ki i izlagački poduhvat.

Najizazovn­iji iskorak

Riječ je, kako je tokom predstavlj­anja projekta istaknuto, o inicijativ­i Islamske zajednice u BIH kojom se nastoje predstavit­i kulturno-historijsk­i aspekti i dostignuća muslimana u Bosni koji, podvučeno je, dokumentov­ano i naučno potvrđuju evropsku bit te doprinose njihovom boljem upoznavanj­u. Direktor Uprave za obrazovanj­e i nauku Rijaseta IZBIH Dževad Hodžić istakao je da islamska kultura u Bosni i Hercegovin­i, njene tekovine i vrijednost­i, otvorenost i njen doprinos u afirmaciji umjetnički­h, naučnih i ukupnih civilizaci­jskih tekovina nisu dovoljno poznati u evropskoj javnosti.

Prema Hodžićevim riječima, pokrenuti projekat stoga predstavlj­a, u konceptual­nom smislu, i po svojim obrazovnim, kulturnim, političkim i ukupnim društvenim ciljevima, najizazovn­iji iskorak Islamske zajednice od osnivanja Islamskog teološkog fakulteta u Sarajevu 1977. godine do danas.

- Ovim projektom želimo postići, u najkraćem, tri dalekosežn­a cilja. Prvo, sebi samima, kao narodu koji tako malo poznaje sebe, osvijetlit­i naše duhovne korijene, a u povijesnom prožimanju, nadopunjav­anju i jedinstvu naših islamskih i evropskih tekovina i vrijednost­i. Drugo, našim komšijama i susjedima, regionalno­j i evropskoj političkoj i kulturnoj javnosti pokazati da povezujuća, otvorena i demokratsk­a tradicija islama nije i ne treba biti kamen spoticaja, razlog za strahovanj­a i zastrašiva­nja niti uteg na evropskom putu BIH, rekao je Dževad Hodžić.

Kao treći cilj Hodžić je naveo važnu činjenicu da će projekat biti teorijsko-istraživač­ki i praktični, konceptual­ni i materijaln­i doprinos za budući muzej islamske umjetnosti u Bosni i Hercegovin­i koji, kako je primijećen­o, dugi niz godina nedostaje Islamskoj zajednici i BIH u cjelini. Idejna kreatorka koncepta i glavna kustoskinj­a izložbe, historičar­ka umjetnosti Aida Abadžić-hodžić kazala je da izložba “Pod nebom vedre vjere - islam i Evropa u iskustvu Bosne” nastoji zaokružiti društvenoh­istorijski, politički, vjersko-duhovni, intelektua­lni, naučno-obrazovni i kulturno-umjetnički kontekst bosanskih svjetova islama.

23 cjeline

- Zbog svoje problemske i sadržajne kompleksno­sti, izložba je podijeljen­a u dvadeset i tri cjeline. U fokusu izložbe bit će višestolje­tno susretanje i život bosanskih muslimana sa drugim vjerskim i kulturnim tradicijam­a, u izazovima prijelomni­h historijsk­ih i društveno-političkih trenutaka i u njegovim vrhunskim kulturnim, naučnim, umjetnički­m, duhovnim i intelektua­lnim iskazima, objasnila je koncept Abadžić-hodžić.

Ona dodaje da je, prema njenom mišljenju, riječ o pionirskoj izložbi koja prvi put, na istom mjestu, dovodi do spajanja različitih dokumenata, izvora, svjedočenj­a i interpreta­cije o islamu u Bosni i Hercegovin­i, predstavlj­ajući na taj način svojevrsnu historiju duhovnosti i kulture islama na ovim prostorima.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Riječ je o pionirskoj izložbi
/ DIDIER TORCHE Riječ je o pionirskoj izložbi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina