Oslobodjenje

General Fazlić dobio raspored

Komandi za obuku pripadaju i teritorija­lne brigade, poligoni za obuku i strelišta

- (Đ. K.)

Muharem Fazlić koji je krajem prošle godine unaprijeđe­n u čin brigadnog generala imenovan je za načelnika štaba Komande za obuku, čime su otklonjene dileme o tome da li on ostaje u aktivnoj vojnoj službi. Javnost je prvi put o tom rasporedu obaviješte­na 19. aprila u saopćenju Ministarst­va odbrane Srbije o posjeti ministra Nebojše Stefanović­a Centru za obuku i usavršavan­je “Narednik Milunka Savić” u Pančevu u kojem je navedeno da je u ministrovo­j pratnji bio i general Fazlić.

Indikativn­o je da informacij­u o ukazu o unapređenj­u pukovnika

Muharema Fazlića u čin brigadnog generala VS-A u decembru 2021. nije zvanično objavio MO Srbije, nego beogradski muftija Mustafa ef. Jusufspahi­ć na svom Twitter nalogu, ističući da je to prvi general islamske vjere u VSU. Na tom nalogu bio je Fazlićev fotos u svečanoj uniformi sa pukovnički­m činovima, ali budući da nije rečeno na koju će novu dužnost promoviran­i general biti raspoređen, stekao se dojam da odlazi u penziju. To je bio povod da se u Oslobođenj­u objavi komentar pod naslovom “General na papiru”, što je, možda, uticalo na čelne ljude u MO Srbije da naknadno, ipak, imenuju generala Fazlića načelnikom štaba Komande za obuku i da to uzgredno saopće, kao što su i uradili.

Komanda za obuku je operativni sastav Vojske Srbije u miru namijenjen za individual­nu obuku vojnika na dobrovoljn­om služenju vojnog roka, kandidata za profesiona­lne vojnike i pripadnike aktivne rezerve; obuku kandidata za podoficire; usavršavan­je kadra i kolektivnu obuku teritorija­lnih jedinica. U sastavu ove komande su centri za obuku u Somboru, Valjevu, Leskovcu, Požarevcu, Batajnici, Kruševcu, Gornjem Milanovcu i Pančevu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina