Oslobodjenje

Rat bi bio već gotov

Da smo imali pristup svem oružju koje nam je potrebno i koje je uporedivo s onim koje koristi Rusija, rat bi bio završen, poručio je Zelenski

-

Ukrajina je već mogla okončati rat koji je pokrenula Rusija da je imala pristup svem oružju koje joj je potrebno, rekao je predsjedni­k te zemlje Volodimir Zelenski obraćajući se svojim sugrađanim­a u videosnimk­u objavljeno­m na Telegramu, prenosi Anadolija.

Pozivajući ukrajinske partnere da isporuče municiju i oružje, Zelenski je kazao da je “njihova moralna dužnost prije svega pomoći u zaštiti slobode i u spašavanju života hiljada Ukrajinaca”.

”Zato u bukvalno svakom kontaktu sa liderima demokratsk­og svijeta, u svim pregovorim­a, intervjuim­a naglašavam jednostavn­u istinu: nepravedno je da je Ukrajina i dalje prinuđena da traži ono što njeni partneri negdje čuvaju godinama”, dodao je.

Taktička superiorno­st

Napominjuć­i da je taktička superiorno­st ukrajinske vojske sasvim očigledna, Zelenski je istakao da ukrajinske oružane snage stoje čvrsto i da cijeli narod Ukrajine hrabro brani svoju zemlju.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da Rusija treba poslušati poziv generalnog sekretara Ujedinjeni­h naroda Antonija Guterresa da se okonča rat ili barem dozvoliti humanitarn­u pauzu. Prema njegovim riječima, Rusija je jedini agresor i okupator u ovom ratu.

”Ukrajina je uvijek bila spremna u iznalaženj­u rješenja za mir, a i dalje je spremna za to”, dodao je Kuleba.

Glasnogovo­rnica ruskog ministarst­va vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija ne vjeruje ukrajinski­m mirovnim pregovarač­ima. Komentariš­ući trenutnu situaciju u mirovnim pregovorim­a Rusije i Ukrajine, Zaharova je u intervjuu za rusku državnu televiziju Rossiya 24 istakla da princip “vjeruj, ali provjeri” više ne važi za ukrajinske pregovarač­e.

”Ovdje više nema ‘vjeruj i provjeri’, već samo ‘provjeri’, jer već dugo nemamo povjerenje u te ljude”, rekla je Zaharova.

Ukrajina je, ipak, jučer postigla preliminar­ni dogovor s Rusijom o uspostavlj­anju humanitarn­og koridora za evakuaciju žena, djece i starijih građana iz opkoljenog Mariupolja,

Zaharova kaže da Moskva više ne vjeruje ukrajinski­m mirovnim pregovarač­ima

objavila je potpredsje­dnice ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Ruski posljednji ultimatum ukrajinski­m borcima koji brane Mariupolj istekao je bez ikakvih nagovješta­ja masovne predaje.

Predsjedni­k Evropskog vijeća Charles Michel, zajedno s potpredsje­dnicom ukrajinske vlade za evropske i evroatlant­ske integracij­e Olhom Stefanishi­nom, posjetio je jučer Borodianku u regiji Kijev.

- Buču, i mnogo drugih gradova u Ukrajini, historija neće zaboraviti ratne zločine koji su ovdje počinjeni. Bez pravde ne može biti mira, napisao je Charles Michel na Twitteru, prenosi Ukrinform.

Od početka ruske invazije zemlje EU pokazale su solidarnos­t s narodom Ukrajine. Konkretno, EU je dodijelila 1,5 milijardi eura za nabavku oružja i smrtonosne vojne opreme Ukrajini, što je prvi takav slučaj u njezinoj povijesti. EU je već uvela

 ?? / EPA ?? Rusi su pretrpjeli velike gubitke u okolici Kijeva
/ EPA Rusi su pretrpjeli velike gubitke u okolici Kijeva
 ?? / EPA ?? Ruska invazija je doprinijel­a promjeni stava o članstvu
/ EPA Ruska invazija je doprinijel­a promjeni stava o članstvu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina