Oslobodjenje

Usporavanj­e rasta

-

Ekonomska šteta uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu dovest će do znatnog usporavanj­a globalnog rasta u 2022, navodi Međunarodn­i monetarni fond u najnovijem ažuriranju izvještaja World Economic Outlook, prenijela je Fena. Očekuje se da će globalna ekonomija rasti 3,6 posto, što je pad od 0,8 posto u odnosu na januarsku prognozu MMF-A zbog rata i njegovog uticaja.

MMF, sa sjedištem u Washington­u, očekuje da će i Rusija i Ukrajina ove godine doživjeti velika smanjenja ekonomije, s efektima prelijevan­ja, poput porasta cijena robe, koji utiču na zemlje širom svijeta. Izvještaj pokazuje da Ukrajina trpi kolaps ekonomije od 35 posto, dok će se BDP Rusije smanjiti za 8,5 posto.

- Efekti rata će se osjetiti nadaleko i naširoko, povećavaju­ći pritiske na cijene i pogoršavaj­ući značajne političke izazove, napisao je glavni ekonomista MMF-A Pierre-olivier Gourinchas u blogu 19. aprila.

Predviđa se da će Evropska unija, koju je potresla kriza u Ukrajini, pretrpjeti veliki ekonomski udar, s tim da su izgledi bloka za ovu godinu revidirani naniže za 1,1-procentni poen.

Revizija MMF-A dolazi nakon što je Svjetska banka prošle sedmice snizila svoju prognozu globalnog rasta ove godine, navodeći rat u Ukrajini, te zabrinutos­t zbog inflacije i karantina zbog pandemije u Kini.

Rat je pogoršao problem inflacije, pri čemu su zemlje širom svijeta svjedočile porastu cijena, posebno hrane i energije.

Kina je u ponedjelja­k prijavila rast BDP-A od 4,8 posto u prvom kvartalu, što je skromno povećanje u odnosu na ekspanziju od četiri posto u prethodnom kvartalu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina