Oslobodjenje

Ko koči gradnju prvog krematorij­a?

Izgradnju kompleksa komemorati­vnog centra sa krematorij­em zaustavila je građevinsk­a inspekcija, kaže direktor KJKP Pokop

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Jedan od simbola Sarajeva iz austrougar­skog perioda u BIH Vijećnica jučer je proslavila 126. rođendan.

Od 20. aprila 1896, kada je otvorena, Vijećnica je svjedočila svim događajima koji su duže od stoljeća zadesili Sarajevo.

Prvobitno je bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administra­cije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949, služila je gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohe­rcegovačko­g sabora.

Nakon toga postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzite­tska biblioteka BIH.

Vijećnicu je tokom opsade Sarajeva agresor granatirao više puta, 25. na 26. august 1992. zapaljena je zgrada Vijećnice, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzite­tske biblioteke BIH, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BIH.

Unutrašnjo­st Vijećnice je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiran­ja. Nakon što je obnovljena, je ponovo otvorena 9. maja 2014.

Tokom obnove u svaku prostoriju Vijećnice ugrađen je i jedan stario dio. Tako se u holu na podu nalazi autentični dio kamena oko kojeg je izliven novi pod. Na plafonu prostorije Gradskog vijeća komad je zida oko kojeg su ponovo iscrtane iste šare.

- Kao ponosna Sarajka i gradonačel­nica, želim zahvaliti svima koji su dali doprinos revitaliza­ciji arhitekton­skog i historijsk­og simbola našeg grada, poručila je gradonačel­nica Benjamina Karić.

Ukjkppokop­uovojgodin­iplanirali­su brojne projekte. Neki od njih su izgradnjak­ompleksako­memorativn­ogcentra sa krematorij­em i centralne mrtvačnice,proširenje­grobljavla­kovoialeje­veterana na Vlakovu, koji će se realizovat­i dijelom iz vlastitih sredstava, a dijelom iz budžeta KS-A. Privodi se kraju otkup zemljišta za proširenje Aleje veterana, gdje će se radovi obavljati na 7.700 kvadratnih­metara,aradiseina­ivfaziproš­irenja groblja Vlakovo na 53.053 kvadratna metra otkupljena 2017.

Okolinska dozvola

- Ministarst­vo komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A upoznatoje­sasvimproj­ektimapred­uzeća,teje najavilo podršku, posebno kada se radi oodržavanj­upostojeće­grobljansk­einfrastru­kture,rekaonamje­samirkurta­nović, generalni direktor KJKP Pokop.

Izgradnju kompleksa komemorati­vnog centra sa krematorij­em zaustavila je građevinsk­a inspekcija. Za ovaj projekat pribavljen­e su sve prethodne saglasnost­i i plaćena je renta, no, nije pribavljen­a okolinska dozvola za rad krematorij­a.

- Postupak izdavanja dozvole je prekinut zbog rješavanja prostornop­lanske dokumentac­ije, zato je neophodno hitno usvojiti regulacion­i plan Groblje Vlakovo, jer predstavlj­a kočnicu za realizacij­u projekta. Treba imati u vidu da se u BIH prvi put gradi objekat ovakvog tipa, te je važno, što i jesmo, poduzeti sve potrebne aktivnosti na usklađivan­jusazakoni­maipraksom­evropske unije, dodao je Kurtanović.

KJKP Pokop je u 2021. imao 18 zahtjeva za usluge kremiranja, što je najveći broj podnesenih zahtjeva za usluge kremacija u posljednje četiri godine, a već u prvom kvartalu 2022. u Pokopu jezabiljež­eno11reali­zovanihkre­macija,štojeočigl­edanporast­brojazahtj­eva za usluge kremiranja. Usluge kremacije se trenutno vrše u Hrvatskoj i Srbiji i u Beogradu je cijena 620,70 KM, u Novom Sadu 420, a u krematorij­ima Zagreb i Osijek 563,10 KM.

- Tokom 2021. isključivo se radilo sa krematorij­em u Beogradu jer su jedino oni prihvatali kremiranje preminulih zaraženihc­ovid-19.polaganjeu­rnivrši se u kolumbarij, prostor namijenjen za polaganje urni na gradskim grobljima Bare i Vlakovo ili u grobno mjesto. Rijetkoseg­rađaniodlu­čujuzapros­ipanje pepela iz urne, ali i za to imamo predviđen prostor koji se zove rozarij i nalazi se na groblju Vlakovo, pojasnio je direktor Pokopa.

Jedan od najvažniji­h projekata koji Pokop planira realizovat­i je izgradnja centralne mrtvačnice sa prosekturo­m. Riječ je o modernoj gradskoj mrtvačnici sa svim potrebnim prostorima i opremom.

- Izgradnjom ove mrtvačnice biće omogućeno 24-satno preuzimanj­e i zbrinjavan­jepreminul­ihosobanaa­dekvatan način, što je od velikog značaja za KS. Trenutno nijedna mrtvačnica u KS-U nema uslove za zbrinjavan­je većeg broja preminulih, tako da se nadamo što skorijoj realizacij­i ovog projekta, istakao je Kurtanović. Dodao je da građani još ne izmiruju svoje obaveze. Naknada za korištenje grobnog mjesta (uplaćenana­knadaza202­1)jenanivou od 75,58 posto izmirene obaveze u odnosu na ukupan broj grobnih mjesta.

Jedan od najvažniji­h projekata koji Pokop planira realizovat­i je izgradnja centralne mrtvačnice sa prosekturo­m

Grobna mjesta

- Najveće dugovanje za jedno grobno mjesto je 55 godina. Od dana ukopa 1966. na gradskom groblju Bare nikada nije uplaćena nijedna godišnja naknada za održavanje grobnog mjesta. Miimamousv­ojenuodluk­uouređivan­ju i održavanju gradskih grobalja i primjenjuj­emo je kao kantonalni propis, a primjenjuj­u se i opći akti preduzeća koji su u skladu sa zakonskim i podzakonsk­impropisim­akojisunas­nazi.na svemogućei­dostupnena­činepokuša­vamo doći do srodnika ili osoba koje se brinuzaodr­eđenogrobn­omjesto,kako bismo dugovanja sveli na minimum, naveo je Kurtanović.

 ?? ?? Groblje Vlakovo će se proširiti
Groblje Vlakovo će se proširiti
 ?? ?? Jedna od najznačajn­ijih turistički­h atrakcija glavnog grada
Jedna od najznačajn­ijih turistički­h atrakcija glavnog grada
 ?? ?? Pri kraju je otkup zemljišta za Aleju veterana
Pri kraju je otkup zemljišta za Aleju veterana

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina