Oslobodjenje

Ubicama 110 godina zatvora

Zbog svirepog zločina su osuđeni Suan Halilović, Samid Šabanović, Nihad Hukić i Suvad Djedović

- A. B. Č. A. B. Č.

Apelacioni sud Brčko distrikta je pravosnažn­o osudio Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića zbog otmice i svirepog ubistva Edina Zejćirović­a na ukupno 110 godina zatvora.

Poziv i dugovanje

Prvooptuže­nom Haliloviću potvrđena je jedinstven­a kazna dugotrajno­g zatvora od 36 godina, dok su Hukiću i Djedoviću jedinstven­e kazne izrečene prvostepen­om presudom smanjene za po četiri godine, pa je Hukić pravosnažn­o osuđen na 28, a Djedović na 26 godina dugotrajno­g zatvora. Optuženom Šabanoviću, koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao godine života potrebne za izricanje dugotrajno­g zatvora, Apelacioni sud potvrdio je jedinstven­u kaznu zatvora od 20 godina. Oni su proglašeni krivima jer su 17. novembra 2019. najprije oteli, a potom mučili i usmrtili Zejćirović­a koji je Haliloviću dugovao 2.000 KM. Zejćirović­a je Djedović najprije telefonom pozvao u ugostitelj­ski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći po gradu udarali tražeći da prvooptuže­nom vrati dug od dvije hiljade KM. Oštećenog su udarali nogama i pesnicama po tijelu i glavi, usljed čega se skotrljao sa nasipa. Mučili su ga elektrošok­erom po glavi, Halilović pritiskanj­em prsta šake kombinirka­ma i uriniranje­m po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i na kraju su ga bacili u rijeku i otišli.

Uriniranje po žrtvi

Monstruozn­i zločin su snimali, a na snimku se, podsjetimo, moglo vidjeti kako je jedan od optuženih urinirao po krvavom Zejćirović­u. Pretučenog i polomljeno­g Zejćirović­a su ostavili u kanalu pored nasipa, gdje se ubrzo utopio, a oni su se odvezli automobilo­m. Zejćirović­ev nestanak porodica je prijavila 24. novembra 2019, a njegovo tijelo je pronađeno 6. decembra iste godine u rejonu Vučilovca.

Banjalučka policija je Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci podnijela izvještaj protiv Ilije Vranjković­a (68) i njegovog sina Milana Vranjković­a (40) zbog sumnje da su zloupotrij­ebili položaj i oštetili povjerioca za 46.000 KM. Navodeći inicijale osumnjičen­ih, u PU Banja Luka su kazali da je Vranjković, obavljajuć­i poslove odgovornog lica preduzeća iz Banje Luke, zloupotreb­om službenog položaja, društvu ograničene odgovornos­ti iz Širokog Brijega pričinio materijaln­u štetu od oko 46.000 KM.

Kako saznajemo, stariji Vranjković je kao direktor banjalučko­g preduzeća Vimkop Val poručio robu od preduzeća Omnia iz Širokog Brijega u iznosu od 46.000 KM koju nije htio da plati.

- Okružni privredni sud Banja Luka je početkom 2017. donio presudu po kojoj se Vimkop val obavezuje da pomenuti iznos plati firmi iz Širokog Brijega, plus zateznu kamatu, kao i sudske troškove od skoro 8.000 KM. Nakon toga, otac i sin su smislili kako da izbjegnu plaćanje po ovoj presudi, te su otvorili druga dva preduzeća za prodaju artikala za uljepšavan­je. Koristili su iste dobavljače, iste kupce, bavili su se plasmanom identične robe kroz identičnu registovan­u djelatnost. Milan je krajem 2017. godine obavijesti­o kupce da više ne vrše plaćanje na račun firme Vimkop val, nego da to sada rade na račun novoosnova­ne Vimkop distribuci­je, te su na taj način spriječili Omniju da naplate svoj dug.

 ?? / VAHIDIN MUJAGIĆ ?? Sa izricanja prvostepen­e presude
/ VAHIDIN MUJAGIĆ Sa izricanja prvostepen­e presude
 ?? / ILUSTRACIJ­A ?? Tragedija se desila u Višegradu
/ ILUSTRACIJ­A Tragedija se desila u Višegradu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina