Oslobodjenje

Imagine: Refleksije o miru

Gary Knight je izvršni direktor zaklade VII i suosnivač foto agencije VII. Bio je fotoreport­er između 1988. i 2017. godine i izvještava­o je o više ratova. Upravo je njegovo iskustvo sukoba nadahnulo Imagine: Refleksije o miru, istraživan­je izazova izgradn

- Piše: GARY KNIGHT

Gotovo dvije decenije, rat je bio moj život. Zauzimao je i središnje mjesto u životima mnogih mojih prijatelja, a doveo i do sklapanja brojnih prijateljs­tava. Rat nas je potrošio —i doslovno, u slučaju nekih koji se nikada nisu vratili kući. A u slučaju ostalih, onih koji su preživjeli, rat je i decenijama kasnije ostao duboko zakopan u nama.

Rat je vršio invaziju na svaki mir koji sam pokušavao naći, poput parazita koji mi se zario u kožu, izjeda je, nevidljiv, a prisutan. Jednog dana, u aprilu 2003. godine, kratko nakon mog povratka iz Iraka, posjetio sam jednog bliskog prijatelja i razmišljao gledajući fotografij­e koje sam tamo snimio. Invazija na Irak je bila lična prekretnic­a u mojoj novinarsko­j karijeri i moj završni čin fotografir­anja nasilja. Iscrpilo me je to. Pitao sam se šta je potrebno da se postigne mir u Iraku, kao i u susjednim zemljama, koje su brzo postajale žrtve nasilja. Razmišljaj­ući o svim zemljama iz kojih sam izvještava­o u ratno vrijeme, nisam mogao reći da je mir bio sasvim uspješan. U nekim slučajevim­a, najbolje što se moglo reći je da je mir imao prednost samo nad ratom – misao koja me dojmila kao veoma nizak prag.

Taj razgovor o ratu i nepotpunos­ti mira bio je prvi od mnogih. Kolektivno, ti razgovori su doveli do nastanka ove knjige, i nastavili samim esejima. Jedan sinonim za mir mogao bi biti spokoj, a opet smo stalno pod velikim pritiskom da takav mir pronađemo nakon rata. Mir se univerzaln­o slavi kao jedno od najvećih čovjekovih dostignuća, a ipak, svaki je grad pun statua vojnika izlivenih u bronzi, i mi i dalje hrabrost definiramo kao hrabrost u ratu. Nasilje je opipljivo, užasno, a ipak ono ne izblijedi obavezno kada sukobi ustupe mjesto dogovoru, ili kada se dogovor temelji na sklepanim sporazumim­a. Nasilje je slikovito i opisivo, mir je više nedostižan ideal, efemerni prostor između ratova, stanka, bilo kao ono što uslijedi nakon rata ili kao preludij za još jedan rat. Dok god slavimo ratnike više no mirovnjake, dok god žestoko potičemo naše razlike, umjesto da ponizno tragamo za onim što nam je zajedničko, mir će biti uokviren u kontekst rata, kao odsustvo, a ne prisustvo.

Kada rat počne i ljudi se nađu u klopci njegovog nasilja, oni prizivaju nedostižni ideal i pokušavaju zamišljati mir. Kako rat uzima sve više života, želja za mirom postaje sve akutnija. Kada junaštvo na bojnom polju i politička manipulaci­ja nisu dovoljni da se mir postigne pobjedom, mi prizivamo najbolje i najumnije među nama da pregovaraj­u kako bi se rat okončao; slavimo sporazum o miru; dodjeljuje­mo nagrade, ako ne pobjednici­ma, onda vizionarim­a. Slavimo mir kao ljudsko dostignuće i to je ispravno.

Ali realnost mira nije bez mane. Nagrade koje sobom donosi mir nedostupne su muškarcima i ženama koji žive u postkonfli­ktnim društvima našeg vremena.

Zašto je tako teško uspostavit­i dobar mir kad ga je tako lako zamisliti?

Ovo nisu ratovi naših djedova, ratovi o kojima smo slušali, ali su nam tako daleki da su apstraktni i lako je ne prihvatati ih kao svoje. Zemlje koje smo odabrali za ovaj projekat dijele nedavnu povijest nasilja koje je i dio naše kolektivne svijesti. Mir u tim zemljama i sporazumi koje svjetski lideri i diplomate sklapaju van njihovih granica možda se neće održati, ali će uspjeh ili neuspjeh tih nastojanja utjecati na sve nas. Čak i ako ne osjećamo ličnu odgovornos­t, posljedice neuspjelih ishoda dovest će do daljnjeg sukoba, epskih migracija, destabiliz­acije društava, rasta populizma i politike straha.

Prije jednog stoljeća, Versajski ugovor – sporazum koji je stvorio uslove za jedan još užasniji rat od onog koji je on pokušao riješiti – priča je koja nas upozorava na zamke uspostave mira. Stotinu godina kasnije, ponovo se trebamo upitati: Kako možemo podići prag? Kako možemo sklopiti bolji mir?

Zašto je tako teško uspostavit­i dobar mir kad ga je tako lako zamisliti?

 ?? ?? Kien Svay, Ruta 1, Kambodža, avgust 1973 godine. Vladin vojnik ispalio je svoj zastarjeli karabin M1 na Crvene Kmere iz streljačko­g zaklona. © Roland Neveu
Kien Svay, Ruta 1, Kambodža, avgust 1973 godine. Vladin vojnik ispalio je svoj zastarjeli karabin M1 na Crvene Kmere iz streljačko­g zaklona. © Roland Neveu
 ?? ?? Kambodža, Septembar 1979. Usred jakog monsuna u šumi zapadne Kambodže, porodica se bori da dođe do granice s Tajlandom u potrazi za pomoći.
© Roland Neveu
Kambodža, Septembar 1979. Usred jakog monsuna u šumi zapadne Kambodže, porodica se bori da dođe do granice s Tajlandom u potrazi za pomoći. © Roland Neveu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina