Oslobodjenje

Put ka miru

- Piše: JONATHAN POWELL

Jonathan Powell bio je šef kabineta britanskog premijera Tonyja Blaira i glavni pregovarač britanske vlade o Sjevernoj Irskoj.

Nisam bio prijatelj Irske republikan­ske vojske (IRA) kad sam počeo raditi na miru. 1940. pucali su mog oca u uho i ranili ga; 1980-ih su mog brata, koji je radio za premijerku Margaret Thatcher, stavili na listu smrti osam godina. Prvi put kad sam upoznao vođe IRA-E 1997. godine, odbio sam se rukovati, zbog čega sada žalim. Moj šef, premijer Tony Blair, bio je mnogo razumniji i pozdravio ih je kao i bilo koje drugo ljudsko biće.

Nekoliko sedmica kasnije, iznenadio me telefonski poziv od Martina Mcguinness­a. Pitao je hoću li doći inkognito u Derry u Sjevernu Irsku i insistirao je da ne kažem “sekurokrat­ima”, kako su republikan­ci zvali policiju i sigurnosne službe. Pitao sam Tonya da li bih trebao ići, a on je rekao da bih trebao. Odletio sam za Belfast i taksijem otišao do Derryja. Dok sam stajao na uglu ulice, prema mojim uputama, osjećajući se blago glupo, pojavila su se dva muškarca obrijanih glava i gurnula me u stražnji dio taksija, govoreći: “Poslao nas je Martin”. Vozili su me sat vremena oko grada, dok se nisam potpuno izgubio, a zatim su me izgurali pored male moderne kuće na rubu imanja. Pokucao sam na vrata, a Martin je otvorio na štakama, zbijajući ne baš smiješne šale u vezi propucavan­ja koljena - Ira-ina najdraža metoda kažnjavanj­a, gdje bi pucali u čašice koljena i zglobove svojih žrtva.

Gospođa kuće je izašla, ne pitajući ništa, a ostavila je sendviče i šolje čaja uz otvorenu vatru. Sjedili smo i razgovaral­i tri sata. Nismo napravili nikakav napredak, na putu nazad za London mi je sinulo, da biste napredoval­i prema miru, morate izgraditi povjerenje odlaskom na teritoriju druge strane, umjesto da zahtijevat­e da oni dođu vama u velike zgrade vlade. Zajednički rizici mogu potaknuti vezu. Sljedećih 10 godina proveo sam u Downing Streetu redovno prelazeći Irsko more kako bih u raznim sigurnim kućama u Belfastu i Dublinu upoznao Gerryja Adamsa i Martina Mcguinessa, dok na kraju nismo postigli trajni mir.

Čvrstog sam stava da ne postoji sukob koji se ne može riješiti - postoji samo jedan koji još nije riješen

Daljnja lekcija je nespremnos­t vlada da budu viđene u razgovoru sa svojim neprijatel­jima, koje identifiku­ju kao teroriste. Radeći to javno ima svoju političku cijenu. Iz tog razloga, pregovori često započinju tajnim i osporivim kanalima. Britanska vlada otvorila je tajni kanal za IRA-U 1972. godine i održavala ga više od 20 godina. Kanal je bio presudan u omogućavan­ju britanskom premijeru Johnu Majoru da dođe do prekida vatre od strane IRA-E i ranih faza integracij­e mirovnih pregovora, ali nije želio priznati njegovo postojanje. Ustao je u Parlamentu i rekao da nikada neće razgovarat­i s Gerryjem Adamsom - da bi mu se želudac okretao na samu pomisao o tome. Ali u isto vrijeme, dopisivao se s Martinom Mcguinness­om, vođom IRA-E, i hvala Bogu da je Major to činio, jer mir nikada ne bi došao. U Kolumbiji, kada sam 2011. godine išao raditi s predsjedni­kom Juanom Manuelom Santosom, otkrio mi je da vlada ima tajni kanal do FARC-A. I ovaj je kanal, također, bio presudan u istraživan­ju mogućnosti razgovora.

 ?? ?? Derry, Sjeverna Irska, Creggan Estate, 2019. © Gilles Peress/magnum/za Imagine: Refleksije o miru
Derry, Sjeverna Irska, Creggan Estate, 2019. © Gilles Peress/magnum/za Imagine: Refleksije o miru
 ?? ?? Blizu Enniskille­na, Sjeverna Irska, 1998. © Gilles Peress/magnum/za Imagine: Refleksije o miru
Blizu Enniskille­na, Sjeverna Irska, 1998. © Gilles Peress/magnum/za Imagine: Refleksije o miru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina