Oslobodjenje

Na današnji dan

-

753.

p. n. e. Romul je, prema historičar­u Marku Terentiju Varonu, osnovao Rim.

1509.

Umro engleski kralj Henry VII, osnivač dinastije Tudor. Njegovim dolaskom na prijesto 1485. okončan je četrdeseto­godišnji rat između dinastija Lancaster i York, poznat pod nazivom Rat dviju ruža.

1816.

Rođena engleska književnic­a irskog porijekla Charlotte Brontë, koja se proslavila prvim romanom “Jane Eyre”.

1836.

Teksašani porazili Meksikance u bici kod San Jacinta, što je omogućilo nezavisnos­t Teksasa, koji je 1845. ušao u sastav SAD-A.

1856. 1910. 1918. 1941. 1946. 1960.

Brasiliju.

1967. 1971. 1993. 1996. 1996. 1997. 1999. 2004.

Australija je prva u svijetu uvela osmosatni radni dan.

Umro američki pisac Mark Twain, poznat po romanima “Doživljaji Toma Sawyera” i “Doživljaji Huckleberr­yja Finna”.

Poginuo njemački pilot Manfred von Richthofen, poznat kao Crveni Baron, koji je u Prvom svjetskom ratu oborio 80 aviona.

Šefovi diplomatij­a Njemačke i Italije Joachim von Ribbentrop i grof Galeazzo Ciano u Drugom svjetskom ratu dogovorili se o podjeli Jugoslavij­e na njemačko i italijansk­o područje.

Umro engleski ekonomist John Maynard Keynes, poznat po djelu “Opća teorija zaposlenos­ti, kamata i novca” koje je donijelo radikalan preokret u ekonomskoj teoriji.

Prijestoni­ca Brazila premješten­a je iz Rio de Janeira u

Vojnim pučem u Atini uspostavlj­en je režim grčkih pukovnika koji su sedam narednih godina provodili vojnu diktaturu u Grčkoj.

Umro Francois Duvalier Papa Doc, predsjedni­k Haitija od 1957. godine. Diktatorsk­i režim održavao je uz pomoć gangstersk­e milicije.

Vrhovni sud Bolivije osudio na 30 godina zatvora bivšeg diktatora Luisa Garcíju Mezu zbog masovnih ubistava i kršenja ustava.

U selu Gehi-ču, oko 30 km od Groznog, ubijen čečenski predsjedni­k Džohar Musajevič Dudajev pomoću satelitski navođenih projektila dok je koristio mobilni telefon, što je omogućilo ruskom izviđačkom avionu Su-24 da otkrije njegovu lokaciju.

Koalicija lijevog centra Maslinovo drvo pobijedila na izborima u Italiji. To je bila prva pobjeda ljevice u Italiji od Drugog svjetskog rata.

Prvi kineski vojnici ušli su u Hong Kong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenite­t Kine.

U vazdušnim napadima NATO-A na SR Jugoslavij­u pogođeni su poslovna zgrada Ušće u Novom Beogradu i Žeželjev most na Dunavu u Novom Sadu.

Bivši izraelski nuklearni tehničar Mordechai Vanunu izašao iz zatvora Ashkelon, na jugu Izraela, u kojem je proveo 18 godina, od čega 11 u samici zbog izdaje. On je otkrio izraelski program razvoja nuklearnog oružja.

U Chihuahuai u Meksiku rođen filmski glumac Anthony Quinn, dobitnik dva Oscara za filmove “Viva Zapata” i “Žudnja za životom”. Snimio je više od 100 filmova. Umro je 3. juna 2001. u Bostonu. kojim prirodnim resursima raspolažu muslimansk­e zemlje - muslimana ima kao izbjeglica više od drugih naroda i konfesija.

Jasan odgovor

Nameće se slika svijeta da su nasilje, teror, rat i izbjeglice jedino prirodno stanje muslimansk­og ljudstva. Neovisno od toga šta drugi narodi žele i čine muslimanim­a, na što oni imaju slab odgovor, ključno pitanje je koje su to bolne tačke, fleke, Ahilove pete, aporije i antinomije za koje su muslimani krivi sami sebi, a i zbog kojih su opasnost i strašilo u očima čovječanst­va. U svijetu ima puno religija, a samo se za jednu zakiva terorizam - za Islam. Muslimani svijeta i sebi i čovječanst­vu moraju pružiti jasan odgovor ima li i koliko ima njihove vlastite krivice za sintagmu islamski terorizam? Jedan od odgovora stavlja na raspolagan­je profesor Fikret Karčić: “Pitanjem ekstremizm­a - vjerovanja i podrške idejama koje su veoma učenja. U lslamu glavni mehanizam za određivanj­e ispravnog tumačenja vjere je ldžma konsenzus muslimana ili njihovih učenjaka. Savremene muslimansk­e ekstremist­ičke grupe često imaju oblik tajnih društava, kao što je bila grupa Džemaat et Tekfir vel-hidh, odgovorna za otmicu i ubistvo bivšeg egipatskog ministra vakufa i pitanja Ei-ezhera sejha Muhammeda Husejna Ez-zehebija 1977. godine. Svaka heterodoks­na grupa razvija svoju sveobuhvat­nu (totalnu, totalitarn­u, monolitnu, monološku, monističku) ideologiju u smislu cjeline vjerovanja i ideja koje se apriori smatraju jedino tačnim, bez daljnje

U svom domu Carry-le-rouet, na jugu Francuske, umrla Nina Simone, američka džez-pjevačica, čiji su singlovi “I Love Porgy”, “To Love Somebady” i drugi dostigli milionski tiraž. Bila je veliki borac za prava crnaca.

 ?? ?? Fikret Karčić
Fikret Karčić
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina