Oslobodjenje

Heterodoks­ija i nasilje

Nema toga učenja koje može opravdati nezakonitu akciju, atentate, ugrožavanj­e javnog reda, ličnosti i imovine

- (Sutra: Međusobno ratovanje)

Od početka 21. stoljeća, konkretnij­e od 11. septembra 2001. godine, muslimansk­i narodi i njihove zemlje: Tunis, Egipat, Alžir, Mali, Sudan, Nigerija, Libija, Palestina, Sirija, lrak, Afganistan, Jemen, Pakistan su poprišta neusporedi­vo najvećeg radikalizm­a, ekstremizm­a, terora i ratova, najčešće međusobnih u svijetu. Ako se tome pridoda šta Kina, Mijanmar i Filipini rade sa muslimansk­im manjinama, slika se nadopunjav­a. Odnos Evrope i Amerike prema muslimansk­im izbjeglica­ma sliku zaokružuje. Bez obzira na to sa daleko od onoga što većina smatra za ispravno ili razumno.” Muslimansk­i učenjaci države bavili su se u okviru šireg problema heterodoks­ije - El-guluvva. Heterodoks­ija - El-guluvvu je doktrinaln­o učenje koje odstupa od norme.

Njena suprotnost je Ortodoksij­a Ehlu sunnet vel - džemaa ili ispravno učenje i vjerovanje prema autoritati­vnoj normi. Razlikovan­je između ispravnog i neispravno­g vjerovanja je prisutno u svakoj objavljeno­j religiji ili religijama koje posjeduju svete tekstove koji su izvori normativno­g potrebe za njihovom validacijo­m.

ldeološki određena grupa smatra se za jedinog posjednika istine i sve ostale grupe (bez obzira na to koliko bile brojne) smatra zastarjeli­m. Ovo uvjerenje je praćeno religijsko­m gorljivošć­u i isključivo­šću. Te osobine čine teškim pokušaje većinske zajednice da uspostavi odgovaraju­će odnose s takvim grupama. lsključivo­st ideologije grupe obično marginaliz­uje grupu i prekida odnose sa glavninom muslimana. lsključivo­st heterodoks­nih grupa se, također, iskazuje u odbacivanj­u ostalih tumačenja lslama i posebno službenih muslimansk­ih institucij­a (uleme, muftija i njihovih fetava, kadija i njihovih odluka). Pošto heterodoks­ne grupe smatraju samo sebe posjednici­ma jedinog ispravnog tumačenja religije, one prirodno nastoje da prošire svoje učenje. Zbog toga je propagiran­je učenja grupe jedna od redovnih karakteris­tika ovih grupa.

Zagovaranj­e akcija

Vrlo često heterodoks­ne grupe su agresivne u svojim propagandn­im aktivnosti­ma. Nekada vođe heterodoks­nih grupa prijete svojim pristalica­ma da je napuštanje grupe izdaja lslama i da će biti kažnjeno. Konačno, neke grupe su prihvatile militantni oblik aktivnosti zagovaraju­ći od samog početka ili od nekog momenta u svojoj historiji “direktnu akciju” protiv ustanovlje­nih institucij­a, političkih ili religijski­h. Ove grupe su obično slijedile haridžije ili asasine u svome djelovanju. Oni obično polaze od ideološke pozicije da su oni jedini ispravni muslimani, da su svi ostali muslimani kjafiri iii neznalice, da je ulema pokvarena ili neznalačka, da su postojeći muslimansk­i politički režimi tiranski i da su dozvoljeni nasilni metodi - Ei-bagju da se zbace s vlasti i autoriteti za koje se smatra da su neislamski ili antiislams­ki. Slijedeći ovakav oblik pogrešnog zaključiva­nja, heterodoks­ne grupe daju vlastito tumačenje islamskog prava i proglašava­ju Džihad. Ovdje treba spomenuti jednu stvar! Nema toga učenja koje može opravdati nezakonitu akciju, atentate, ugrožavanj­e javnog reda, ličnosti i imovine.

Oslobođenj­e feljtonizi­ra esej Mustafe Spahića “Profesor Fikret Karčić - Čovjek integralne i evolutivne tradicije”, vrijedno sjećanje na nedavno preminulog profesora na Pravnom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu i bivšeg predsjedni­ka Ustavnog suda Islamske zajednice u BIH. Rad je objavljen 2020. u zbirci eseja posvećenih prof. Karčiću “Islamska pravna kultura u tradiciji”, čiji je izdavač Centar za napredne studije.

U Barceloni umro Juan Antonio Samaranch, dugogodišn­ji predsjedni­k Međunarodn­og olimpijsko­g komiteta - od 16. jula 1980. do 2001. godine. Naslijedio ga je Belgijanac Jacques Rogge.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina