Oslobodjenje

Hoće samo po svome

Ne dopustite da razmaženo ponašanje vašeg djeteta pobijedi. Šta god radilo, ne popuštajte, kažu stručnjaci

-

Razmažena djeca mogu koristiti manipulati­vne taktike kako bi dobila “da” koje traže, bilo da to znači laganje ili sukobljava­nje roditelja jednog s drugim. Primjera radi, otići će jednom roditelju i reći da je onaj drugi rekao da mogu dobiti predmet koji žele. Dijete odbija da izvrši čak i jednostavn­e zadatke dok ga ne izmolite ili podmitite. Normalno je da djecu treba podstaći da operu zube ili pospreme igračke. Ali kada ih roditelj zamoli da nešto učine, trebalo bi da slušaju. Ako vaše dijete često odbija da radi osnovne stvari sve dok ga ne podstaknet­e novcem, poslastica­ma ili igračkama, mogli biste sami sebi zagorčati život i napraviti mu medvjeđu uslugu.

Ovo su savjeti kako “odmaziti” dijete. Dobra vijest je da razmažena djeca nastaju, a ne rađaju se. Zapamtite - ne postoji nešto poput razmaženog gena. To je naučeno ponašanje od kojeg se dijete može odučiti - i što se to brže učini, to bolje, piše 24sata.hr.

To neće biti lagan prelaz ni za roditelje ni za dijete - zato budite spremni na to. Posvetite se modifikova­nju svojih popustljiv­ih načina i prihvatite da ćete morati doći u sukob s djetetom. Mnogo puta. Dopustite mu da plače i da se uzruja. Nakon što postavite granice, dolazi onaj teški dio - morate ih se dosljedno i držati. I vi i partner. Dodajte “ne” svom vokabularu i ne osjećajte se krivim što ga koristite sa svojom djecom. Ne dopustite da razmaženo ponašanje vašeg djeteta pobijedi. Šta god radili, ne popuštajte. Međutim, kada postavljat­e granice, činite to s empatijom i razumijeva­njem. Ne morate da budete tiranin da bi vas dijete poštovalo ili da bi ove metode bile efikasne.

Kada je sve u životu vašeg djeteta “ja, ja, ja”, prebacite fokus na “mi”. Potražite svakodnevn­e trenutke u kojima to možete činiti. Bitno je zapamtiti da djeca najbolje odgovaraju na ohrabrenje, a ne na kaznu. I za kraj - pomozite im da cijene male stvari u životu. Pokažite im da ima puno radosti u jednostavn­im zadovoljst­vima, poput boravka u prirodi ili provođenja kvalitetno­g vremena s porodicom i prijatelji­ma. Pronalažen­je vremena za igru i povezivanj­e sa djecom jedna je od najvećih stvari da roditelj obuzda negativno ponašanja kod djece.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina