Oslobodjenje

Gordić golovima razbudio Zvijezdu 09

Miloš Gordić je ove zime stigao u Zvijezdu 09, a svojim golovima u proljetnom dijelu sezone je poveo Semberce ka borbi za Premijer ligu BIH

- STEFAN PAPAZ

preuzme vrh tabele i dodatno zakompliku­je situaciju na vrhu tabele. Plavi su u prvih 20 minuta susreta riješili pitanje pobjednika. Zvonimir Sesar je postigao autogol u 13. minuti, da bi Afan Fočo u 18. minuti postigao drugi pogodak za svoj tim, ali i postavio konačan rezultat duela Pod Bijelim brijegom.

Gostujući trijumf ostvario je i Tuzla City u susretu protiv Borca. Tarik Dedić je u 26. minuti doveo goste u vodstvo, Faris Džavahirić je u 37. minuti poravnao rezultat, da bi Nedim Okanović u finišu prvog dijela postigao pogodak i postavio konačnih 2:1 u ovom duelu. Najviše pogodaka viđeno je u Mostaru u remiju Veleža i Sarajeva. Bordo tim je imao dva pogotka prednosti na poluvremen­u. Bakir Koso i Faris Gradišić su bili strijelci za Sarajevo. Autogol Hassana Muharemovi­ća u 47. minuti je vratio Velež u igru, a dvadeset minuta kasnije Amer Zekić je postavio konačnih 2:2.

Što se tiče stanja na tabeli, tri tima će voditi borbu do kraja sezone za trofej najboljeg. Željezniča­r je trenutno prvi na tabeli sa 61 osvojenim bodom, Tuzla City ima 60, a Zrinjski 59. Između ova tri tima se krije i ime konačnog osvajača lige. Borac ima 53, Sarajevo 48, dok je Velež na šestom mjestu sa 40 osvojenih bodova.

Listu strijelaca predvodi sjajni Faris Džavahirić iz Borca sa 40 postignuti­h pogodaka. Slijede ga Sanin Mešić iz Željezniča­ra sa 19, Tarik Dedić iz Tuzla Cityja sa 18, dok su Bakir Koso iz Sarajeva i Filip Šakota iz Zrinjskog postigli po 16.

U Razvojnoj ligi kod pionira uvjerljivo vodi Široki Brijeg sa 53 osvojena boda. Sloboda ima 28, Radnik je osvojio bod manje, a u donjem dijelu su Rudar Prijedor sa 11, Posušje sa deset, dok je posljednje­plasirani Leotar osvojio samo šest bodova.

U kadetskoj Elitnoj ligi Sarajevo je imalo priliku da obezbijedi titulu prvaka, ali je u dva duela u kojim je moglo doći do titule, umjesto pobjeda ostvarilo neriješene rezultate, pa je to dodatno produžilo borbu za titulu najboljeg. Bordo tim je na gostovanju protiv Veleža u Mostaru gubio od Veleža, koji je preko Harisa Jogunovića stigao do prednosti u 58. minuti, da bi Arman Šutković, golman gostiju, osam minuta kasnije postigao pogodak sa bijele tačke, za konačnih 1:1 u ovom duelu. Kadeti Željezniča­ra su, kao i u pionirskoj konkurenci­ji, stigli do pobjede protiv Mostaraca. Plavi su bili uspješniji od Zrinjskog rezultatom 3:1. Harun Pločo je 12. minuti postigao vodeći pogodak za goste, da bi Luka Cvitković šest minuta kasnije postigao pogodak za plemiće za 1:1 na poluvremen­u. Vedad Jakupović je 11 minuta prije kraja meča doveo plave u vodstvo, a pobjedu je ovjerio Aldin Efendić u posljednjo­j minuti susreta.

Naredno kolo bi moglo donijeti titulu prvaka kod kadeta ako Sarajevo iskoristi šansu

Posljednje mjesto

Najviše golova u ovom kolu viđeno je u Banjoj Luci. Tuzla City je slavio pobjedu rezultatom 3:2, a protivničk­u mrežu su pogađali Vedad Garčević, koji je bio dvostruki strijelac, i Kerim Korajac za Tuzlake, dok su za tim iz Banje Luke golove postigli Petar Samardžija i Nemanja Ćetojević.

Na tabeli prvo je Sarajevo sa 69 osvojenih bodova, Željezniča­r ima 56, Velež 52, Borac 45, Tuzla City 40, dok je Zrinjski na posljednje­m mjestu sa 34 boda.

Listu strijelaca kod kadeta predvodi Aldin Efendić iz Željezniča­ra sa 24 postignuta pogotka, a slijede ga klupski kolega Harun Pločo i Seid Pramenkovi­ć iz Sarajeva sa po 19 postignuti­h pogodaka. Vedad Jakupović sa Grbavice je postigao 16, dok je Said Duranović sa Koševa postigao 15 pogodaka.

U Razvojnoj ligi kod kadeta, kao i u pionirima, prvo mjesto pripada Širokom Brijegu, koji je osvojio 52 boda, deset više od drugoplasi­rane Slobode. Posušje je na trećem mjestu sa 34, Radnik je osvojio 16, Leotar, koji je na petom mjestu, svega osam, koliko ima i posljednje­plasirani Rudar Prijedor, kojem su oduzeta tri boda.

Naredno kolo bi moglo donijeti titulu prvaka kod kadeta ako Sarajevo iskoristi šansu, dok nas puno zanimljivi­je borbe čekaju kod pionira, gdje je neizvjesno­st veća u odnosu na kadetsku konkurenci­ju.

Fudbaleri Zvijezde 09 nastavili su u 23. kolu Prve lige Republike Srpske u fudbalu seriju pobjeda. Na gostovanju u Gradišci golom Miloša Gordića slavili su pobjedu 1:0.

Novi gol

Ovaj dvadesetde­vetogodišn­ji napadač zimus je stigao u Etno-selo Stanišić i odmah pokazao da će biti veliko pojačanje. Na osam susreta postigao je šest pogodaka.

- Teško gostovanje. Najbolji teren do sada na kojem smo igrali. Vrhunsko gostoprims­tvo domaćih. Teška utakmica, loše suđenje za nas, jednostavn­o, svaki trenutak nas je sudija prekidao, nije dozvoljava­o prepoznatl­jivu pas-igru. Igrali smo protiv 13 igrača, ne protiv 11. Sa te strane je bilo loše. Moj novi gol, to je dobro, ali ne bih izdvajao samo sebe, nego timski duh, svakog igrača. Izašli smo kao pobjednici i nastavili seriju pobjeda, rekao je za Oslobođenj­e Miloš Gordić i iskazao zadovoljst­vo urađenim ovog proljeća.

- Generalno sam zadovoljan. Imamo fantastičn­e uslove. Srećan sam što sam ovdje i baš sam zadovoljan do sada.

Odavno je već on u kontaktu sa Sembercima, a sada su se stvorili uslovi za dogovor.

- Zvijezda me već nekoliko godina unazad zvala, čak i kada je bila premijerli­gaš. Zadnjih šest mjeseci sam po papirima slobodan igrač, ali nije to baš tako bilo. Bio sam u Italiji 2,5 mjeseci, potpisao sam ugovor sa Gravinom, Serija D u Italiji. Odigrao sam sedam utakmica, igrao na prelijepom stadionu Catanije i postigao gol za pobjedu, bio na terenu sa čuvenim Francescom Lodijem. Bilo mi je dobro, ali, nažalost, familija mi se razboljela, otac mi je preminuo i ja sam se vratio u Srbiju. Nisam imao klub i eto Zvijezda 09 me je pozvala i ja sam došao.

Poznato je da je reprezenta­tivac Srbije Luka Jović zimus postao strateški partner Zvijezde 09, a upravo je on i zaslužan za dolazak nekoliko iskusnijih igrača, između ostalog, i Miloša.

- Spojili smo se sedam dana pred nastavak sezone. Zvijezda 09 je imala mladu i dobru ekipu i došlo je nas 6-7 igrača koje je direktno Luka pomogao i doveo (Luka Jović, op. a). Spojili smo se jako dobro. Nismo bukvalno imali tri treninga zajedno, a baš smo se uklopili dobro i to rezultati pokazuju. To je trenutno kompaktan tim za svaku je pohvalu.

Zvijezda 09 sada ima seriju teških utakmica koje će odlučivati o plasmanu u Premijer ligu. U Bijeljinu dolaze Krupa, Sloboda i Sloga.

- Sada je pravi izazov pred nama. Dočekujemo Krupu i tu ćemo vidjeti da li smo ili nismo za Premijer ligu. Vjerujem da ako bude sve kako treba i ako bude fer suđenje, da ćemo mi biti

Zvijezda 09 je imala mladu i dobru ekipu i došlo je nas 6-7 igrača koje je doveo direktno Luka Jović

poslije ove utakmice korak bliže cilju. Imamo tri derbija pred nama i vjerujem da ćemo izaći kao pobjednici.

Koronaviru­s

Nije još dovoljno upoznao Prvu ligu, ali ono što je vidio, bolje je od onoga što je čuo do sada.

- Nisam imao prave informacij­e. Ali, iznenadio sam se. Liga uopšte nije naivna. Svaka liga je teška na svoj način. Ekipa nije prošla pripreme zajedno, znate da je klub imao problema sa koronaviru­som pred početak sezone, da je nas sedam došlo pred sami nastavak sezone i čak kada je počeo proljetni dio, ali vjerujem da će do kraja sve biti kako treba.

 ?? ?? Pioniri Želje pobjedom u Mostaru preuzeli su prvo mjesto
Pioniri Želje pobjedom u Mostaru preuzeli su prvo mjesto
 ?? ?? Zvijezda 09 odlično igra ovog proljeća
Zvijezda 09 odlično igra ovog proljeća
 ?? ?? Već je postigao šest golova
Već je postigao šest golova
 ?? / EPA ?? Arnaut Danjuma je u odličnoj formi
/ EPA Arnaut Danjuma je u odličnoj formi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina